Je tocht langs een berghut plannen is een goed idee

Bergtochten in de vrieskou: warm aankleden alleen is niet genoeg

Je tocht langs een berghut plannen is een goed ideeAfgelopen weekend was het op veel plaatsen in de Alpen weer erg koud. Maar omdat het verder prachtig weer is, willen veel wintersporters er toch op uit. Dat is op zich geen probleem, als je maar de nodige voorzorgsmaatregelen treft. De Duitse Alpenvereniging geeft tips.

Als je een bergtocht maakt in de ijzige kou, ligt het voor de hand dat je onderkoeling en bevriezing probeert te voorkomen. Maar er liggen ook andere, indirecte gevaren op de loer. Die hebben vooral te maken met het feit dat warme schuilplekken vaak minder snel te bereiken zijn op een winterse bergtocht. Kleine incidenten als problemen met sneeuwschoenenbindingen, een ongelukkige val, of verdwaling kunnen daardoor escaleren tot rampen.

Stefan Winter van de Duitse Alpenvereniging legt uit hoe je in de kou desondanks veilig de bergen in kunt. Het belangrijkste is om niet in je eentje te vertrekken en jezelf niet bovenmatig in te spannen. "Je moet goed voorbereid op pad gaan en kortere tochten plannen", zegt Winter. "Extra veiligheid bouw je in door je route langs een geopende berghut te plannen." Verder moet je natuurlijk op de hoogte zijn van het weerbericht, de lawinewaarschuwingen en andere locale omstandigheden.

Desondanks treden bij strenge vorst niet zelden lichte onderkoelings- of bevriezingsverschijnselen op. Wie de symptomen kent en weet hoe te handelen, kan blijvende schade echter voorkomen. Het eerste stadium van onderkoeling kenmerkt zich door sterke rillingen over het hele lijf. Dan is het zaak om een beschutte plek op te zoeken en het slachtoffer voor verdere afkoeling te behoeden. Is er geen hut of ander gebouw in de buurt en lukt het niet om de onderkoelde in stabiele toestand te krijgen, waarschuw dan de reddingsdiensten.

Kijk voor meer tips en een paklijst voor koude bergtochten op Bergleben.de 

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)