Hoe hoger de berg hoe meer klikgeluid in taal

Volgens antropoloog Caleb Everett zijn talen die hoog in de bergen worden gesproken vaak te herkennen aan een soort klikgeluid, wat lijkt op de kliktalen in Afrika. Uit onderzoek blijkt dat deze zogenaamde 'ejectives' vooral rond grote hoogtes ontstaan. 87 procent van alle talen met 'ejectives' wordt gesproken in berggebieden met bergen van minstens 1500 meter hoogte.

Taal is volgens Everett dus hoogteafhankelijk. Hoe hoger mensen wonen, hoe meer hun taal verschilt van talen in de rest van de wereld. De taal in hoger gelegen gebieden zou op een andere manier ontstaan dan elders. Het herkenbare klikgeluid wordt bijvoorbeeld geproduceerd doordat de spreker lucht samendrukt in zijn mond voordat hij de klank maakt.

Everett beweert verder dat hoe hoger de berg is, hoe groter de kans is op dergelijke 'ejectives' in de lokale taal. Toch kennen bijvoorbeeld de Tibetaanse bergbewoners geen klikgeluiden in hun taal. Everett verklaart dit door de lichamelijke aanpassingen van de Tibetanen aan het bergleven. Zij kunnen de ijle berglucht waarschijnlijk beter verdragen doordat ze sneller en korter ademen.

Bron: eurekalert.org

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!