maatregelen energiecrisis wintersport

Langzamere liften en minder kunstsneeuw: Franse skigebieden gaan de energiecrisis te lijf

De energiecrisis is een blok aan het been voor veel wintersportgebieden. Om minder energie te gebruiken, hebben een aantal Franse skigebieden maatregelen aangekondigd. 

Van liften tot kunstsneeuw, om een wintersportvakantie mogelijk te maken, worden grote hoeveelheden energie verbruikt. En die energie is duur. Wat het probleem voor veel skigebieden in Frankrijk nog erger maakt is dat veel gebieden juist nu hun energiecontract moeten herzien of verlengen. Dat betekent voor de gebieden, net als voor ons, dat er flinke stijgingen van de kostente verwachten zijn. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Alle kosten doorrekenen aan de wintersporters kan eigenlijk niet: een wintersportvakantie wordt dan onbetaalbaar en als er niemand meer op wintersportvakantie gaat, dreigt faillissement. Maar de kosten voor eigen rekening nemen, is voor de wintersportgebieden ook onbetaalbaar en dus worden er andere maatregelen genomen. Een aantal van Frankrijks grootste skigebieden hebben maatregelen aangekondigd.

De maatregelen

In Chamonix gaan ze over tot een vrij simpele maatregel: al het niet druk is, zullen de liften wat langzamer draaien. In principe zal de lift 10% langzamer draaien op rustige momenten, maar in noodsituaties, als er echt energietekorten ontstaan, kan de snelheid nog verder omlaag. In Val Thorens worden de liften vooral veel later aangezet. Normaal beginnen de liften ruim voor de openingstijd van de pistes al te draaien. Daardoor heeft ook het personeel dat hoog op de piste werkt, ruim de tijd om naar boven te gaan. Die tijd hebben ze nu niet meer. Pas vlak voordat de pistes openen voor het grote publiek, mag het personeel naar boven. Daardoor draaien de liften minder lang en wordt er dus minder energie verbruikt. Volgens het skigebied is het een relatief eenvoudige maatregel waar de gewone bezoeker niks van zal merken. 

Een andere maatregel die in veel skigebieden genomen wordt, ligt voor de hand: minder kunstsneeuw. Dat zou wél merkbaar kunnen zijn voor wintersporters. Mocht het wintersportseizoen 2022-2023 qua neerslag en/of temperaturen tegenvallen, dan kan het gebeuren dat de pistes minder goed begaanbaar zijn. Een andere maatregel is dat op veel plekken de verwarming wat lager gezet wordt. 

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?