Virtual Appalachian Trail

Loop een virtuele tocht over de Appalachian Trail

We leven in een kantoortijdperk. Veel mensen brengen dagenlang zittend door en dat is niet altijd gezond te noemen. Een Amerikaanse app-ontwikkelaar heeft een oplossing bedacht: de stappenteller op de smartphone koppelen aan een van de meest iconische wandelroutes ter wereld: de Appalachian Trail.

Grote kans dat je zelf meer tijd zittend doorbrengt dan je eigenlijk zou willen. Dat geldt voor veel mensen. En dat is niet altijd goed. Inmiddels is de zin ‘zitten is het nieuwe roken’ een veelgehoorde uitspraak en gezondheidsinstanties raden aan om toch minstens tienduizend stappen te zetten op een dag. Toch laten de stappentellers op onze smartphones en andere slimme gadgets nog maar al te vaak zien dat we die tienduizend lang niet halen.

Toch aan de wandel

De moeder van de Amerikaanse softwareontwikkelaar John bedacht de oplossing om ons tóch aan het wandelen te krijgen. Zij hield bij hoeveel stappen ze elke dag zette, en berekende met dat getal hoe ver ze liep over bekende wandelroutes. John maakte dat werk eenvoudiger. Hij koppelde de stappenteller aan een van de meest iconische wandelroutes ter wereld: de Appalachian Trail (AT), de 3500 kilometer lange wandelroute door de Appalachen in de oostelijke Verenigde Staten.

De app, voor de Iphone, gebruikt de gegevens van de health-app van de Iphone. Die app houdt bij hoeveel afstand je hebt afgelegd. De app van John berekent vervolgens hoe ver je zou zijn gekomen als thru-hiker op de Appalachian Trail. Zo worden je dagelijkse stappen vertaald naar een kaart en worden de afstanden die je dagelijks zou moeten lopen én loopt om gezond te blijven opeens een stuk zichtbaarder.

Virtuele Appalachian Trail

Maar de app doet meer dan alleen laten zien of je wel voldoende loopt. ‘Onderweg’ kom je langs verschillende bekende en iconische punten, variërend van de shelters  waar je als thru-hiker met je tentje kunt overnachten tot beroemde toeristische uitzichtpunten. Ook zijn er plaatsen langs de route waar je meer te lezen krijgt over het team van vrijwilligers dat de lange trail in conditie houdt. Om mensen extra gemotiveerd te houden, zie je ook andere ‘wandelaars’ op de route, net zoals je die misschien in het echt zou tegenkomen. Zo ontstaat er toch een klein beetje een echte wandel-community, net zoals op de echte AT. Een groot verschil is de tijd die je over de AT doet. De gemiddelde tijd van een volledige thru-hike ligt ergens tussen de vijf en zeven maanden, maar wie tienduizend stappen per dag zet, zal er zo’n 440 dagen over doen.

Helemaal natuurgetrouw is de app trouwens niet. Hoogtemeters worden niet in de berekening meegenomen, en de zware rugzak die elke thru-hiker op zijn of haar rug meeneemt wordt ook niet meegeteld in de inspanning.  

Voorlopig is de app alleen beschikbaar voor de Iphone. De eerste 150 Amerikaanse mijlen zijn gratis, daarna moet er een klein bedrag betaald worden. De ontwikkelaar werkt ook nog aan een versie voor het android-besturingssysteem én aan andere routes. Zo staat de beroemde en nog langere Pacific Crest Trail ook in de planning.

Meer informatie in de Appstore

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?