Schade aan bergwandelroutes door extreem weer

Monsterklus op de bergwandelroutes

We staan allemaal in de startblokken om binnenkort weer op pad te gaan en de bergen in te trekken. Maar voordat dat kan, moet er nog wel wat gebeuren. Veel wandelroutes en –paden zijn er namelijk slecht aan toe. De ‘wegenwachters’ van de Duitse- en Oostenrijkse Alpenverenigingen zijn hard aan het werk om de beschadigde routes op te lappen. En de tijd dringt!

Schade door sneeuw en regen

Onlangs berichtten we al dat door de late sneeuwval in de afgelopen winter, veel routes nog slecht begaanbaar zijn. Op veel plekken ligt nog sneeuw. Maar de zware sneeuwval heeft ook schade veroorzaakt. Lawines hebben delen van paden weggeslagen, zekeringen uit bergwanden gerukt en wegwijzers onleesbaar gemaakt. Maar niet alleen de sneeuw heeft voor problemen gezorgd, ook de heftige regen- en onweersbuien die delen van de Alpen het afgelopen voorjaar teisterden, hebben hun sporen achtergelaten.

Nu is het aan de vrijwilligers van de Alpenverenigingen om de routes weer op te lappen. Door het extreme weer konden zij echter pas laat in het jaar beginnen. En daardoor dringt te tijd.

Schade aan bergwandelroutes door extreem weer

Monsterklus

Een monsterklus. Want de vrijwilligers moeten maar liefst 26.000 kilometer wandelroute controleren en indien nodig repareren. Vaak is dat echte handarbeid. Puin moet van de paden worden gehaald, afwateringsgreppels moeten weer worden geleegd, zodat het water waar nodig vrij kan stromen en op veel plekken moeten zekeringen weer worden hersteld. Waar nodig, bijvoorbeeld bij het herstellen van de Pidinger Klettersteig in Duitsland, krijgt de Alpenvereniging hulp van gespecialiseerde bedrijven.

 Omdat de wegenwachters door het weer pas laat in actie konden komen, is de verwachting dat het niet lukt om alle routes voorafgaand aan het bergwandelseizoen volledig opgelapt te krijgen. Routes die niet begaanbaar zijn, worden afgesloten. Daarom roept de Alpenvereniging bergwandelaars op om vooral hun gezonde verstand te gebruiken en kort van te voren nog eens navraag te doen naar de omstandigheden op de route.

Bron:

Persbericht van de Oostenrijkse Alpenvereniging

Afbeeldingen:

  • Alpenverein/Peter Kapelari
  • Alpenverein/Norbert Freudenthaler

 

Meer inspiratie

Ontdek het skigebied Turracher Höhe (1.763 m). Dit is één van de meest sneeuwzekere en gevarieerde skigebieden in Oostenrijk.

Afdalen van de vers geprepareerde pistes en als allereerste in het skigebied zijn. Het eerste spoor is voor jou!

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Speciaal voor de winter brengt Hanwag de Anros ES met de nieuwe waterdichte Eco-Shell Footwear voering en de MICHELIN® V-ROUGH zool.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.