bescherm je tegen muggenbeten

Muggenbeten: geen kattenpis!

Muggen, horzels en andere stekende insecten. We zijn ze allemaal tegengekomen tijdens onze wandelingen. En mede dankzij ons gereis over de wereld en de klimaatverandering komen sommige tropische muggensoorten steeds noordelijker voor, zelfs in de bergen. Daarmee wordt ook de kans dat je gestoken wordt door bijvoorbeeld een Aziatische tijgermug steeds groter. Hoe voorkom je dat die beesten je steken en besmetten tijdens je wandeltocht? 

Irritante beestjes

Wandelaars zijn in de zomermaanden wel gewend aan irritant zoemende en prikkende beestjes, zeker fervente Scandinaviëgangers die zich niet schamen voor een hoed met gaas rond het hoofd. Wanneer je er door temperatuur of inspanning de voorkeur aan geeft om te lopen in korte broek en T-shirt, moet je maatregelen nemen. En ook al draag je altijd lange broeken tegen teken, dan blijven er delen blote huid over. Het is verstandig, zeker met het oog op overdracht van besmettelijke ziekten, om je goed tegen steekinsecten te beschermen. En het wandelt ook een stuk fijner, zonder jeukbulten.

Insmeren met beleid

Lever geen half werk. Zogenaamd ‘natuurlijk middelen’ hebben geen effect. Kies een product dat op DEET is gebaseerd. Het is wereldwijd niet voor niets het bekendste middel tegen insectenbeten, en er zijn naar verhouding weinig mensen die last hebben van de bijwerkingen. Als je ook een zonnebrandmiddel gebruikt, moet je er rekening mee houden dat de werking daarvan sterk achteruit gaat. Je kunt je het beste eerst met de zonnebrand insmeren, dit circa een half uur laten intrekken en daarna het insectenmiddel opspuiten of smeren.

Kleding

Tegenwoordig adverteert men ook vaak met kleding die al voorbehandeld is met een insectenwerend spulletje. Je kunt dit ook zelf doen met permethrin. Het voorkomt dat insecten op je kleren of je tent gaan landen, maar niet dat ze nog om je heen blijven zoemen. Het blijft zeker tientallen wasbeurten werkzaam. In Nederland wordt het onder meer verkocht in landbouwwinkels omdat het met name gebruikt wordt tegen vervelende parasieten bij dieren. Overweeg goed of dit echt noodzakelijk is en zo ja: spaarzaam en met beleid gebruiken: het blijft gif en is slecht voor het milieu.

Bron: RTL Late Night, Universiteit van Nederland, Outside

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?