Marjan Scharloo op het dak van het Teylers Museum in Haarlem

Tentoonstelling 'Naar de top. Expeditie Mont Blanc' geopend

Marjan Scharloo op het dak van het Teylers Museum in HaarlemAfgelopen weekend was de opening van de tentoonstelling 'Naar de top. Expeditie Mont Blanc' in het Teylers Museum in Haarlem. De tentoonstelling werd geopend door directrice Marjan Scharloo die al abseilend vanaf het dak van het museum naar beneden kwam.

Van 20 mei tot en met 9 september is de tentoonstelling te bezichtigen. Aanleiding voor de tentoonstelling is de expeditie van Horace-Bénédict de Saussure. Deze Zwitserse onderzoeker en pionier in het alpinisme beklom in 1787 de Mont Blanc. Hij wilde wetenschappelijk onderzoek verrichten op de hoogste berg van Europa. De Saussure en zijn helpers namen karren vol spullen mee met instrumenten om waarnemingen te doen, bijvoorbeeld grote glazen bollen om lucht te verzamelen. Ook andere spullen die hij mee nam zijn te zien op de tentoonstelling.

Op de tentoonstelling is ook een foto van de Mont Blanc van 5 bij 3 meter te zien, gemaakt door Kamil Tamiola. Een ander topstuk is een maquette van de Mont Blanc met daarop de route van De Saussure uitgestippeld. Tevens kun je het topje van de Mont Blanc uit die tijd bekijken.

Ga je naar de tentoonstelling, neem dan een print van dit bericht mee, zodat je een gratis poster kan halen bij de museumwinkel.

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)