Zuidzijde van de Annapurna ©ExtremeAmbient

Ueli Steck, Raphael Slawinsky en Ian Welsted winnen Piolets d’Or

Zuidzijde van de Annapurna ©ExtremeAmbientDe Piolets d’Or 2014, de Oscars van de bergsport, zijn in Frankrijk uitgereikt aan Ueli Steck en Raphael Slawinsky en Ian Welsted. Laatsgenoemde duo beklom de noordwestelijke zijde naar de top van de K6, Steck koos voor de beklimming van de zuidzijde van de Annapurna.

De Canadezen Slawinsky en Welsted zijn de eersten die de westelijke top van de K6 hebben bereikt en daarvoor de noordwestelijke route aflegden in vijf dagen. De beklimming van de Baltistan Peak, zoals de berg ook genoemd wordt, stuitte op pittige technische moeilijkheden. Lees hier een reportage van de beklimming.

Smeltende sneeuw op de Annapurna

Steck (Zwitserland) had niet het plan om solo de zuidkant van de Annapurna te beklimmen, maar nadat andere klimmaten het risico van een verkeerde afloop te groot vonden en hun beklimming annuleerden, besloot hij alleen verder te gaan. Daarmee maakte Steck de route af die twee andere klimmers in 1992 niet afmaakten. Bekijk een reconstructiefilmpje op Climbing.com.

Een speciale vermelding was er voor twee klimmers die dezelfde route als Steck aflegden, maar daarbij stuitten op veel tegenslag. Stéphane Benoist en Yannick Graziani (Frankrijk) ondervonden vooral last van smeltende sneeuw gedurende hun tien dagen op de zuidkant. Benoist werd ziek, wat de afdaling voor het duo extra bemoeilijkte. Volgens de jury laat dit zien hoe belangrijk teamspirit is. De ‘Walter Bonetti’ Lifetime Achievement Award ging naar John Roskelley (Verenigde Staten).

Lees meer over de prestaties op Planet Mountain en Climbing.

Meer inspiratie

Bergsport: 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?