Home » Blogs
Steenmannetjes

Op bezoek bij de Griekse goden - Frederiek Lommen

6 november, 2019 - 16:00 - Anna ten Brinke

Nooit eerder heeft een eenvoudige spaghetti bolognese met een glas rode huiswijn mij zo goed gesmaakt. Dat heeft vast alles te maken met de locatie én met de inspanning van vandaag. Ik ben in Griekenland, in een berghut op een van de hellingen van het Olympos-massief en heb een zware bergwandeling achter de rug.

Een taxi bracht mij en een vriendin vanuit het dorp Litochoro, aan de mond van deze vallei, naar het eindpunt van de geasfalteerde weg. Na een rit van 18 kilometer vol haarspeldbochten bereikten we Prionia, dat op een hoogte van 1100 meter ligt en eigenlijk niet meer is dan een café-restaurant met een parkeerplaats. Daar begon onze klim naar deze berghut. Het was heet tijdens de steile tocht omhoog, maar gelukkig voerde het pad door een prachtig bos van onder meer steeneiken, aardbeibomen, zilversparren, beuken en dennen. Na 1000 meter klimmen bereikten we in de middag de Spilios Agapitos-hut.

En daar zitten we nu, aan een eenvoudige houten tafel, te genieten van de spaghetti met wijn en van de gesprekken met wandelaars en klimmers uit alle hoeken van de wereld.

De meesten zijn naar dit gebergte afgereisd omdat de Mytikas met zijn 2917 meter de hoogste berg van het Olympos-massief én van dit land is. Maar mensen worden ook aangetrokken door de mythische verhalen over dit gebergte. Anno 2019 spreekt het nog steeds tot de verbeelding dat dit de plek is waar volgens de antieke Grieken de oppergod Zeus en de elf andere goden huisden.

Helaas is het om tien uur gedaan met de interessante gesprekken. Maria en haar man Dionysos, die de hut beheren, doen het licht uit. Een goede beslissing, dat moet ik toegeven, als ik in mijn stapelbed lig en aan de klim van morgenochtend denk. Niet lang na die gedachte vullen de slaapzalen en de tentjes buiten zich met het geronk van al die bergwandelaars uit verschillende windstreken.

De volgende ochtend is iedereen al vroeg wakker. We eten ons ontbijt buiten in het prachtige ochtendlicht en dan beginnen we vol goede moed met de steile klim naar de top. Als ik na een half uur de cadans van de klim weer heb gevonden, denk ik aan degenen die hier voor mij waren. Herders en jagers uit de omgeving, inwoners van het dorp daar ver beneden, die vast eeuwen geleden al nieuwsgierig waren naar al dat moois en spannends wat daarboven te zien is. Maria vertelde me gisteravond dat Fred Boissonnas en Daniel Baud-Bovy in 1913 de eerste Europeanen waren die ooit op de top stonden. Een inwoner van Litochoro, Christos Kakkalos, begeleidde de Zwitserse mannen daarbij. Die tocht wordt beschouwd als de eerste officiële beklimming. Aan de muren van de hut hangen de sepiakleurige foto’s van deze stoere mannen.

Voordat ik dit gebied in Grieks Macedonië voor het eerst bezocht, had ik me nooit gerealiseerd dat het Olympos-gebergte uit een uitgestrekt gebied van maar liefst 238 vierkante kilometers bestaat. En dat de Olympos niet één grote indrukwekkende piek is, maar een bergmassief met meer dan 50 toppen. Na drie uur klimmen bereiken we Skala - op 2866 meter hoogte - onze eerste piek. Via een moeilijk stukje (dat niet voor niets ‘Kakoskala’ - Slechte Trappen - heet) waar we op handen en voeten, meter voor meter vooruitkomen, gaan we richting de hoogste top Mytikas. De blik op het duizelingwekkende ravijn - 1000 meter lager - rechts van ons doet ons twijfelen, maar we zetten door. We passeren een berggids die net bezig is een groepje klimmers te zekeren voor dit uitdagende laatste stukje, en niet veel later staan we zelf boven! Het uitzicht op de top is meer dan spectaculair. Zeus en de andere goden zaten hier niet voor niets, dat is wel duidelijk. We blijven nog lang genieten van deze godenplek, schrijven nog een boodschap in het boek dat daar in een metalen kistje te vinden is, en dalen pas laat in de middag weer af naar de hut.

 

Informatie over de berghut Spilios Agapitos vindt u hier. Er zijn meerdere hutten in dit gebergte, zodat je de mogelijkheid hebt een paar dagen op hoogte te blijven en verschillende toppen kunt beklimmen. Kijk voor routes op: Mountolympus of routemap.

Je kunt de beklimming van de Mytikas of de andere toppen ook met een berggids ondernemen. Kijk bijvoorbeeld op de website van Akis Parousis, gecertificeerd berggids, of op de website van de organisatie Trekking Hellas.

 

Frederiek Lommen (1969) is journalist, schrijver en Griekenland-kenner. Zij publiceerde onder meer in De Groene Amsterdammer, De Correspondent, Lychnari en Griekenland Magazine en schreef meerdere boeken.

Haar passie voor reizen reikt verder dan alleen Griekenland. In 2018 startte ze samen met Beer Visser een website met reisverhalen en fotografie, begin 2019 voortgezet in Uitgeverij Passionate Nomads.

Meer informatie:
Websites: Frederieklommen  en Passionatenomads 
Twitter, Facebook en Instagram: @frederieklommen en @PassionNomads

 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?