Sesvennagroep

Sesvennagroep

De Sesvennagroep is een afgelegen en relatief onbekende berggroep midden in de Alpen. Het grootste gedeelte van de Sesvennagroep ligt in Graubünden in Zwitserland, in Tirol in Oostenrijk bevindt zich een klein gedeelte van de groep, maar zonder bergtoppen. In het Italiaanse Zuid-Tirol ligt circa een derde deel van het gebergte. De Piz Sesvenna is de hoogste berg van de groep met 3204 m en ligt in Graubünden.

In het noordelijke deel van de groep, in de buurt van de Piz Lad (2808 m) vind je het drielandenpunt. De Sesvennagroep wordt door de Engadinvallei gescheiden van de Silvretta Alpen en de Albula Alpen. De Ofenpas en Val Müstair vormen de scheiding met de Livigno Alpen. En de Adigevallei en de Reschenpas vormen de scheiding met de Ötztaler Alpen. De bergen en valleien omringen een centraal massief S-Charl, genoemd naar Karel de Grote die hierdoor heen getrokken is op weg naar Lombardije.

De Sesvennagroep is onder te verdelen in 9 subgroepen. Voor het grootste deel liggen de  Piz Madleingroep (hoogste berg: Piz Madlein, 3098 m), de Piz Pisocgroep (hoogste berg: Piz Pisoc, 3172 m), de Sampuoir- en Tarvükam (hoogste berg: Piz Tarvü, 3168 m), de Piz Macungroep (hoogste berg: Piz Nuna, 3123 m) en de Piz Nairkam (hoogste berg: Piz Plavna Dadaint, 3166 m) in Zwitserland.

De Seebödengroep (hoogste berg: Piz Rasass, 2941 m), de Sesvenna- en Greppikam (hoogste berg: Piz Sesvenna, 3204 m), de Rusennagroep (hoogste berg: Piz S-Chalambert-Dadaint, 3031 m) en de Piz Starlexgroep (hoogste berg: Piz Starlex, 3075 m) liggen voor een klein deel in Zwitserland, het grootste deel bevindt zich op Italiaans grondgebied.

De bergen in de Sesvennagroep zijn niet heel hoog of spectaculair, maar er zijn wel 34 drieduizenders.  Op de noordflank van de Piz Sesvenna vind je de enige gletsjer, de Vati da Sesvenna. De Sesvennagroep is een goed wintersportgebied, vooral voor toerskieën. De bergen ten oosten van het S-Charlmassief, de Piz Sesvenna (3204 m), de Piz Lad (2808 m) , Piz Rassas (2941 m) en de Schadler (2948 m) zijn populair. 

Een groot deel van de Sesvennagroep behoort tot het Zwitsers Nationaal Park. Bijzonder is dat veel van de namen van bergen, valleien en rivieren nog stammen uit het Retroromaans.

Nieuws - 23 aug 2010

De beer die in juni een poosje rondwaalde in het Val d’Uina en Val Plavna, vlakbij het Zwitserse Nationalpark, is geïdentificeerd.

Abonneren op Sesvennagroep