Door bergen te verzetten een stuk wijzer

Je hebt een dagelijks terugkerend probleem in je leven en door het avontuur aan te gaan in de bergen leer je meer over jezelf en over anderen en sta je steviger in jouw wereld.

Nog meer zelfvertrouwen door de Allgäueralpen

5 jongeren met een laag zelfbeeld door allerlei oorzaken. Eén van de oorzaken is de psychiatrische diagnose die ze hebben gekregen. 'Ik ben dus gek', 'nou echt niet' zeggen wij dan. We zullen je laten zien en beleven wat je kan en de reis van je leven geven.

10 weekenden trainen inclusief een reis door de bergen van Oostenrijk was het doel om de jongeren binnen hun diagnose te laten functioneren. Daar heb je de natuur voor nodig. De natuur geeft dingen waaronder eten maar ook zeker volledige rust. Deze rust gebruiken wij om de jongeren te laten zien wat zij aankunnen.
We zouden de Allgäueralpen in trekken. Een reis op maat gemaakt door Tirol Outdoor Experience met onze wenen daarin verwerkt. De jongens hebben aan de organisatie van Tirol Outdoor Experience aangegeven wat ze wilden en 2 weken later hadden ze de reis inclusief de juiste begeleiding in orde. Dus nu alles bekend is …voorbereiden maar. De jongens diverse trainingen gegeven waaronder communiceren, overstappen van grenzen, omgaan met bepakking en kou, voeding, drinken en zo meer. Alle leeronderdelen hadden betrekking op de beperkingen van de groep en binnen enkele ogenblikken waren we klaar voor vertrek. Eindelijk was het zover.

6 maart de dag dat we zouden vertrekken om nog een nachtje rust te pakken en vanuit daar door te reizen naar het ontmoetingspunt van de gidsen die ons door de sneeuw zouden leiden.
Onze slaapplaatsen moesten we zelf bouwen in de vorm van een iglo wat voor de komende 4 dagen ons onderkomen zou zijn. Wie dacht dat dit eenvoudig was en snel gebouwd was heeft het mis. Een bouwtijd van 8 uur volgde. Uiteindelijk ben je zeiknat van de sneeuw en de kou werkt daar direct op in. Dus denk goed aan jezelf en aan je bepakking en de manier waarop je daar mee omgaat. Denk goed aan je maatje, wanneer je gevangen wordt door de kou gaat er direct wat anders spelen. De volgende dagen zou bestaan uit het leren maken van vuur in de natuur, sporen volgen, sneeuwwandelingen maken en vooral goed op elkaar letten en goed communiceren met elkaar.
Nimmer gedaan door jongeren met een dergelijk psychiatrisch beeld en zij deden het. Mede door de wijze waarop Tirol Outdoor Experience de juiste gidsen bij elkaar had gezocht om deze jongeren de reis van hun leven te geven.
De Allgäueralpen zijn bij uitstek fantastisch om in rond te lopen en zeker met de sneeuw. 's Nachts hoor je door de muur van je eigen gemaakte iglo de roep van de uilen. De uilen maken in de ochtend plaats voor ander gevogelte. Heerlijk wakker worden in je slaapzak met je rugtas als kussen. Om je iglo uit te komen kruip je door een gat in de grond naar de andere kant en heerlijk fris over je buik schuiven om aan de andere kant in de wereld van de Allgäueralpen heerlijk te ontwaken bij gekleurd ochtendlicht. Als je goed keek zag je ‘s nachts door de luchtkieren van je iglo de sterren fel vonkelen aan de pikzwarte hemel. Is dat niet heerlijk inslaap vallen en wakker worden?

De jongeren hebben werkelijk op een fantastische wijze hun werk gedaan. Bij thuiskomst en ontvangst van de ouders konden de stoere verhalen van dit uitstapje niet op. Het bouwen, het inslaap vallen, het wassen met verse sneeuw, het wandelen, de nachtuilen en de spechten als wekker in de ochtend. Zonder schade hebben ze de tocht overleefd en ervaren, geroken en geproefd aan meer, veel meer en vooral ook dat ze veel aankunnen. Als dit geen pure belevenis is om je zelfbeeld op te krikken weet ik het ook niet meer...

Deze trip maakt deel uit van een training aan jongeren met een stoornis in het autistisch gebied. Nog 3 maanden en we gaan een extreem survival maken in Zweden. Puur back to basic zonder eten door de wildernis. De wildernis biedt meer dan genoeg. Als je de Allgäueralpen in een iglo kan overleven dan zou ook dat moeten lukken...!

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling