Kayak Expeditie naar de kliffen van Cornwal

Deze kayaktrip naar Cornwall Engeland was met Joan Lichtenbelt. Joan is een kunstenares van 68 jaar, die veel van het buitenleven houdt. Ze krijgt haar inspiratie voor haar werk uit de natuur en is een echt inspirerend persoon. Tijdens deze reis wilden we de Reuzenhaai vinden, en tegelijk één van de mooiste en meest wilde plaatsen van Europa ontdekken met de kayak. Een reis vol prachtige stranden, heldere en rijke wateren, vele wilde dieren en prachtige rotsformaties.

Door Robert Verspui

Cornwall ligt in het uiterste zuidwesten van Engeland en heeft een ruig en vaak nog ongerept landschap. Het kent een zeeklimaat met relatief zachte winters. Doordat het er zelden of nooit vriest zijn veel soorten (geïmporteerde) subtropische planten als palmen en kamerplanten er ingeburgerd.

Met deze trip gaan we langs Land's End, het meest zuidelijke puntje van England. Het kan hier heel ruig zijn en erg spoken, er zijn hier al vele schepen vergaan. Wij hadden geluk met het weer en besloten om Land's End te ronden. Voor deze reis hebben we eerst de bekende verslagen van eerdere zeekajakkers gelezen. We bestudeerden de kaart, Google Earth en het tij. Genoeg eten mee voor 5 dagen en gaan. De kust bestaat hier uit graniet dat soms mooi roze kleurt en door erosie in allerlei prachtige formaties is gevormd. Het water is kraakhelder en zit vol leven.

Ook ontmoetten wij nieuwsgierige zeehonden.  De zeehonden zijn een groot vermaak, ze zijn nieuwsgierig en komen naar je toe om eens goed te kijken wie en wat je bent en wat je komt doen. Ze zwemmen onder je door in het heldere water en komen tot soms wel een meter bij je in de buurt. Je hebt twee soorten zeehonden in dit gebied. De harbor seal of de gewone zeehond, deze is de kleinste en heeft een meer rondere kop en de grey seal, deze kan wel 300 kilo wegen en is echt een roofdier maar ongevaarlijk voor de mens.

We kwamen bij een grote kloof en hoorden iets wat leek op muziek. Toen we dichterbij kwamen zagen we een zeehond die in de kloof lag te rusten. Met zijn kop boven water was hij aan het luisteren naar zijn eigen geluid, hij was echt aan het zingen en had er de beste plek voor gevonden doordat het geluid erg versterkt werd door de kloof waar hij in lag. Hij zag ons niet en we benaderden hem tot op een meter. Toen hij ons opmerkte, keken we elkaar aan vol verwondering. Toen hij doorhad dat wij aan het meegenieten waren, dook hij onder, bleef nog even om ons heen zwemmen en ging ervandoor.

Overnachten deden we op prachtige strandjes en een keer op een grasveldje naast een klein eeuwenoud haventje. De strandjes lagen aan kleine baaitjes met tropisch blauw water. Sommige baaitjes waren niet bereikbaar vanaf het land, waardoor we zo'n prachtige plek helemaal voor onszelf (en wat nieuwsgierige zeehonden) hadden. Zodra we aankwamen maakten we een kamp, zetten de tentjes op en zochten naar wat drijfhout voor een vuurtje om op te koken. Voor de maaltijd vingen we vaak nog wat verse visjes en genoten we van zo’n wonderschone plek midden in de natuur, waar je alleen kan komen door middel van een bootje.

s' Ochtends werd er eerst verse thee en koffie gezet voordat we weer verder peddelden langs deze mooie kust. Joan, die als kunstenares veel aan beeldhouwen doet, genoot van de prachtige vormen die de rosten hier vormen. In de rotsen herkenden we overal mens- en dierenfiguren.

We hoopten tijdens deze tocht een baskingshark tegen te komen (ofwel de reuzenhaai), dit is de op twee na grootste vis op aarde en is een fascinerend beest. Tijdens de zomermaanden heb je voor de kust van Cornwall, Ierland en Schotland kans deze haai tegen te komen. Helaas zijn we hem niet tegengekomen. Een paar keer dachten we dat we iets zagen, een vin boven het water, maar dat bleek een maanvis te zijn. Ook erg mooi om in het wild tegen te komen.

Rond Land's End kwamen we in een lokale mistbank, je kon nog maar twee meter ver kijken en toch kwam ook de zon door, een erg mooi licht dat zorgde voor een mysterieuze sfeer. We wisten dat het weer stabiel zou blijven en het tij zat mee waardoor we de punt in deze condities hebben gerond. Op de kliffen van Land’s End zie je overblijfselen van de dramatische gebeurtenissen, waar Land's End óók om bekend staat. Meerdere grote scheepswrakken liggen daar op de rotsen in stukken geslagen. Daar langs varen met dit bijzondere licht was indrukwekkend en zal niemand van ons snel vergeten.

Wil je ook zo'n bijzondere reis meemaken? 

www.ibnf.nl

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.