Alpe di Siusi: bergweide voor gewone lopers en topatleten

De Alpe di Siusi (Seiser Alm) in Zuid-Tirol/Südtirol biedt vanuit het noordwesten toegang tot de Dolomieten. De Alpe di Siusi is de grootste bergweide van Europa. Met 350 kilometer wandelpad, een totaal oppervlak van circa 8000 voetbalvelden en een fantastisch uitzicht op de bergen Sciliar/Schlern, Sasso Lungo/Langkofel en Sasso Piatto/Plattkofel heeft de alm heel wat te bieden.

Bovendien schijnt de zon hier gemiddeld 300 dagen per jaar. Een heerlijke bestemming dus voor een actieve vakantie midden in de natuur.

Running Park Seiser Alm

In 2007 sloegen Keniaanse topatleten voor het eerst hun trainingskamp op de bergweide Alpe di Siusi op. Dat beviel zo goed, dat het idee ontstond het gebied ook te ontsluiten voor gewone lopers. Daarvoor hoefde niet eens zo veel te gebeuren: bestaande parcoursen meten, van bordjes voorzien en natuurlijk kaarten en overzichtsborden plaatsen. Het Running Park Seiser Alm was geboren. Sommigen parcoursen zijn zelfs naar Keniaanse toplopers vernoemd. De hoogte zorgt ervoor dat het Running Park Seiser Alm anders is dan andere hardloopparken. Acht routes liggen tussen 1800 meter en 2200 meter boven zeeniveau, twaalf routes tussen 900 meter en 1100 meter. Het leeuwendeel van de paden is niet geasfalteerd en verkeersarm. Er zijn vrij vlakke parcoursen voor beginners, maar ook licht geaccidenteerde routes en pittige paden met behoorlijke hoogteverschillen voor gevorderde en prestatiegerichte lopers.

Het uitzicht is op elke route even mooi. In totaal telt het Running Park Seiser Alm 180 kilometer aan hardlooproutes. Het is het eerste hardlooppark in zijn sort en met deze omvang van Italië.

Een soort verjongingskuur

De laatste jaren is duidelijk geworden dat sporten op hoogte leidt tot betere prestaties. Het lichaam moet zich aanpassen aan de hoogte – 1800 meter is ideaal – en dat heeft een positief effect op de longen, het hart- en vaatstelsel en de rode bloedcellen.

Hierdoor wordt de training een soort verjongingskuur voor lichaam en geest.

Accommodaties in Alpe di Siusi

Alpe di Siusi www.suedtirol.info/alpedisiusi_nl
   
Alpenhotel Panorama **** www.suedtirol.info/panorama_nl
Hotel Emmy ****s www.suedtirol.info/emmy_nl
Hotel Saltria **** www.suedtirol.info/saltria_nl
Hotel Zum Turm *** www.suedtirol.info/zumturm_nl
Hotel Rose Wenzer *** www.suedtirol.info/rosewenzer_nl
Residence Zirmer *** www.suedtirol.info/zirmer_nl
Hotel Heubad *** www.suedtirol.info/heubad_nl
Hotel Waldsee *** www.suedtirol.info/waldsee_nl
Romantikhotel Turm ****s www.suedtirol.info/turm_nl
Hotel St. Anton ***s www.suedtirol.info/anton_nl

Meer weten over Alpe di Siusi

www.seiseralm.itwww.suedtirol.info

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.