De 5 indrukwekkendste gletsjers in Europa
Altijd al onder de indruk geweest van imposante ijsmassieven die zich traag door oneindig berglandschap voortbewegen? Bergwijzer heeft de 5 gletsjers die je zeker nog moet zien voor jou geselecteerd!
Vatnajökull in IJsland
De Vatnajökull bedekt een gebied van 8100 km2 en is daarmee de grootste gletsjer van IJsland. In volume is het tevens de grootste gletsjer van Europa. 8 procent van IJsland bestaat uit deze gletsjer, die zijn naam ontleent aan twee woorden: ‘vatn’, dat in het IJslands ‘water’ betekent en refereert naar de vulkanische meren die bij de gletsjer in de buurt liggen - en ‘jökull’ dat ‘gletsjer’ betekent.
De gletsjer bestaat uit maar liefst 30 verschillende gletsjertongen. Hoewel men bij gletsjers vooral denkt aan mooi, dik en wit ijs, bestaan de randen aan de buitenkant van de Vatnajökull uit zand en grind, materiaal dat de gletsjer met zich heeft meegenomen tijdens het smelten en het aangroeien van ijs.
Aan de zuidrand van de Vatnajökull ligt het hoogste punt van IJsland, de 2109 meter hoge vulkaan Hyannadalshnúkur. De vulkaan Grimsvötn ligt onder de ijskap van de gletsjer verborgen. Boven deze vulkaan liggen enkele vulkanische meren, die zijn ontstaan doordat een onderliggende magmakamer het ijs laat smelten. Sinds 2008 maakt de gletsjer deel uit van nationaal park Vatnajökull, dat één van IJslands zeldzame natuurlijke bossen bevat.
Jostedalsbreen in Noorwegen
De Jostedalsbreen is waarschijnlijk ontstaan rond 500 v.Chr. en met zijn oppervlakte van 487 km2 is het de grootste gletsjer op het vasteland in Europa. Het gletsjerplateau ligt op een hoogte van tussen de 1600 en 1900 meter, aan de westkust van zuid-Noorwegen. De hoogste berg in dit gletsjergebied is de 1957 meter hoge Høgste Breakulen.
De gletsjer ligt in het gelijknamige nationale park dat bij de 600.000 bezoekers per jaar geliefd is vanwege het rijk gevarieerde landschap, dat gekenmerkt wordt door beboste gebieden en alpiene vegetatie. Dit park leent zich goed voor wandelingen door het bos en open valleien en langs watervallen en ijsvelden. Op de gletsjer zijn er voor de gevorderde klimmer verschillende mogelijkheden voor ijsklimmen. Daarnaast kan er gekajakt worden op de gletsjermeren.
Aletschgletscher in Zwitserland
De Aletschgletscher wordt gevormd door vier kleinere gletsjers die samenkomen. Daarmee strekt deze gletsjer zich uit over 120 km2 en is hij de grootste van Zwitserland en de Alpen. Het ijs van de gletsjer is ongeveer 1 kilometer dik en kent diepe spleten die soms tot 100 meter diepte gaan.
Deze en de omliggende gletsjers maken deel uit van een beschermd hoog-alpien gebied dat sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het Aletschgebied is behoorlijk toeristisch en is vooral populair vanwege de verschillende wandelmogelijkheden, moutainbike-tracks en wintersportvoorzieningen.
Wanneer men de gletsjer graag in zijn volledige omvang wil zien, is een kabelbaantocht naar de Bettmerhorn of de Eggishorn zeker aan te raden. De panoramapunten op deze bergen bieden een fantastisch uitzicht op de lange meanderende ijsmassa.
Pasterze in Oostenrijk
De langste en bekendste gletsjer in Oostenrijk is de Pasterze, die op Oostenrijks hoogste berg (de Großglockner) ligt. De lengte van de gletsjer bedraagt 8,4 kilometer. Omdat de gletsjer per jaar steeds een aantal meter lengte verliest, wisselen de wandelroutes die er naartoe leiden. De gletsjer is het gemakkelijkst te bereiken vanaf de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe, een uitzichtpunt dat zich op 2369 meter hoogte bevindt.
Vanaf de gletsjer heeft men uitzicht op 3000’ers, zoals de Johannisberg, Sonnenwelleck en uiteraard de Großglockner. Verder kan men genieten van het kenmerkende gletsjerlandschap met steenformaties, morenen en afgeslepen rotsplaten. Ook zijn er bergmarmotten te spotten. Aan het eind van de gletsjer ligt een ijsmeer dat uit gruis en slijpsel bestaat dat door de gletsjer is meegenomen. Iets waar wandelaars verder rekening mee moeten houden zijn gevaarlijke gletsjerspleten. De gletsjer mag daarom alleen op de aangegeven gebieden betreden worden.
Mer de Glace in Frankrijk
Deze ‘zee van ijs’ aan de noordkant van de Mont Blanc, is met zijn 12 kilometer lengte de langste gletsjer van Frankrijk en, op de Aletschgletsjer na, een van de langste in de Alpen. De gletsjer bestrijkt een oppervlakte van 32 km2 en ‘beweegt’ over de gehele lengte gemeten zo’n 95 meter per jaar.
Vanaf de gletsjer zijn de giganten van de Alpen te zien, zoals bijvoorbeeld de Aiguille Verte (4122 meter), Grandes Jorasses (4208 meter) en Dent du Géant (4013 meter). In de winter valt er in dit gebied veel sneeuw waardoor er ski-routes ontstaan op zowel de Mer de Glace als de naastgelegen gletsjers.
Een plezierige en gemakkelijke manier om de Mer de Glace te bereiken is via de onder toeristen zeer gewaardeerde tandradbaan Chemin de fer du Montenvers. Het station dat op 1900 meter hoogte ligt, biedt een mooi uitzicht over de gletsjer en de lager gelegen vallei.