Klettersteig Ramsau am Dachstein

Via Ferrata’s rondom Ramsau am Dachstein, Stiermarken

Ramsau am Dachstein gaat prat op niet minder dan twaalf via ferrata’s. Bij de lokale VVV is een brochure te krijgen met een beschrijving van alle routes. Een compleet overzicht is ook te vinden op  www.via-ferrata-dachstein.at. Hieronder vind je alvast vier mooie tochten: De Dachstein Normaalroute, Kinderklettersteig Sattelberg, de Ramsauer Klettersteig, en de Johann Klettersteig.

Tocht 1: Dachstein normaalroute (2995 m)

•    Vertrek- en eindpunt: Hunerkogel-bergstation.
•    Duur en hoogteverschil: ca. 2½ uur, 400 m hoogteverschil.
•    Karakter: vanuit het kabelbaanstation zijn er twee normaalroutes naar de top van de Dachstein, beide als een via ferrata gezekerd. De eerste route voert vrijwel geheel door de rotsen en verloopt via de Kleiner Dachstein en de schouder van de berg (bekend als de Schulter Anstieg). Geheel met kabels voorzien: steenslaggevaar! Moeilijkheidsgraad B.
•    Alternatief: niet de schouder volgen, maar over de gletsjer de goot naar de top rechtstreeks benaderen. Daarbij moet een randspleet worden bedwongen. Om die reden staat dit alternatief bekend als de Randkluft-Anstieg. De goot naar de top is voorzien van beugels voor de grepen en treden. Ook hier steenslaggevaar.
Beide varianten vragen hoogalpiene ervaring en uitrusting (klettersteigset, gletsjeruitrusting), helm en veel geduld, vanwege de drukte. Een manier om die te ontlopen is klimmen in voor- of najaar, houd dan wel rekening met sneeuw op de route.

Tocht 2: Kinderklettersteig Sattelberg

•    Vertrek- en eindpunt: Alte Mühle, Vordere Ramsau.
•    Duur en hoogteverschil: ca. 2½ uur, 200 m hoogteverschil.
•    Overzichtskaart: route I.
•    Karakter: speciaal voor kinderen vanaf 9 jaar aangelegde via ferrata, voorzien van ladders, rotsbruggen en ‘flying fox’. Er kan in het dal (Ramsau) een gids worden ingehuurd – inclusief materiaal – wanneer de ouders geen ervaring op dit gebied hebben.

Tocht 3: Ramsauer Klettersteig, Scheichenspitze (2664 m)

•    Vertrek- en eindpunt: kabelbaanstation Türlwand-Hunerkogelbergstation.
•    Duur en hoogteverschil: 6-7 uur, 450 m hoogteverschil.
•    Karakter: Hoogalpiene via ferrata, toegang via de Edelgriessgletsjer. Vanaf de Niedere Gamsfeldspitze (2611 m) op en neer langs de graat, geweldig uitzicht aan beide kanten. Na de beklimming van de Scheichenspitze afdaling richting Hohe Rams en vandaar naar het Guttenberghaus. Overwegend moeilijkheidsgraad A/B, enkele passages C, steil en luchtig routeverloop. Naast klettersteiguitrusting is het meenemen van stijgijzers voor de Edelgriessgletsjer aan te raden.

Tocht 4: Johann Klettersteig

•    Vertrek- en eindpunt: Dachstein-Südwandhütte.
•    Duur en hoogteverschil: ca. 2 uur naar het begin van de route, 3 uur klimmen, hoogteverschil 600 m, met 800 m klimlengte.
•    Karakter: Zeer steile, hoogalpiene en uitdagende via ferrata. Geopend in 1999 is dit het paradepaardje van de via ferrata’s in de Zuidwand van de Dachstein. De toegang vergt alpiene ervaring en een volledige uitrusting. Afhankelijk van het jaargetijde zijn ook stijgijzers en pickel benodigd. Moeilijkheidsgraad C/D, een passage E.
De route is genoemd naar aartshertog Johan van Oostenrijk (1782-1859), die in Stiermarken geliefd was.

Deze tochten zijn eerder verschenen in Bergen Magazine 2 2010, en zijn geschreven door Mark van Hattem.

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.