innsbruck trek

Ontdek Innsbruck en omgeving in dagetappes

Wat is er nu lekkerder dan je bagage in je rugzak stoppen, je wandelschoenen aantrekken en erop uitgaan in de Oostenrijkse Alpen? Nou, dat je bagage gewoon naar de volgende accommodatie wordt gebracht en dat jij alleen met een dagrugzakje en je fototoestel op pad gaat! Bijvoorbeeld op de Innsbruck Trek, een nieuw langeafstandspad dat rond de stad Innsbruck de mooiste plekken in het hart van de Alpen aandoet. Je wandelt vanuit het oude stadshart zo het hooggebergte in.

Tekst: Paul van Bodengraven

De route maakt deels gebruik van oude paden en routes. Bekende plekken als de Kalkkögel of de bekende Zirbenweg zijn in het traject opgenomen. Verdeeld over zes dagen leg je in de ‘lichte’ variant 63 kilometer af, waarin je heel wat hoogtemeters overbrugt. Met etappes tussen de 9 en 13 kilometer ben je zo’n 5 tot 7 uur onderweg per dag, wat je genoeg tijd laat om onderweg te genieten van weidse uitzichten en al het goede wat de Oostenrijkse Alpen je te bieden hebben. De zwaardere variant is ruim 10 kilometer langer en vraagt wat meer uren per wandeldag. Deze lange afstandswandeling is een gemeenschappelijk project van Innsbruck Tourismus en ASI Reisen (Alpinschule Innsbruck). De route is prima op individuele basis af te leggen, maar er worden ook regelmatig groepswandelingen georganiseerd door ASI. Zij zorgen ervoor dat je bagage wordt vervoerd. Wel zo lekker als je optimale bewegingsvrijheid wilt hebben.

innsbruck trek

Hoogtepunten

Startpunt is de achthonderd jaar oude stad Innsbruck, rijk aan historie met fraaie panden en dito musea. Je wandelt de stad uit en geniet van het uitzicht over de vallei van de rivier de Inn. Over de Stangensteig wandel je naar Kranebitten. De tweede dag kun je vanaf het uitzichtpunt genieten van het uitzicht op het Karwendelgebergte, de Stubaier Alpen en andere imponerende landschappen. Zo is er elke dag wel iets nieuws om van te genieten. Een van de hoogtepunten – ook letterlijk – is de wandeling naar de top van de Patscherkofel (2248 m). Het eerste stuk ga je vanuit de stad omhoog met de kabelbaan, het laatste stuk bedwing je te voet. Een van de andere dagen wandel je in de buurt van de Kalkkögel, onderdeel van de Stubaier Alpen. Deze bergketen bestaat uit Triaskalksteen en doet qua vorm denken aan de Dolomieten. Daarom worden ze ook wel de Noord- Tiroler Dolomieten genoemd. Indrukwekkend is het in ieder geval.

Ontspanning

Maar het is niet alleen maar klimmen en dalen op de Innsbruck Trek. Een aanzienlijk deel wandel je door dalen en langs glooiende hellingen, met voldoende tijd en gelegenheid om te genieten van het landschap. Groene hellingen, kristalheldere watertjes en grazige alpenweides vormen een uitstekend decor om te pauzeren, lummelen en ontspannen. Nieuwe energie opdoen door inspanning, nieuwe inzichten krijgen door ontspanning. Ruimte in de natuur geeft immers ook ruimte in je hoofd. Dat wisten de pelgrims al in vroeger tijd, maar daarvoor hoef je niet per se te voet naar een bedevaartsoord. Een paar dagen rondstappen door de Alpen rond Innsbruck is in dat opzicht ook reuze ‘heilzaam’.

Wandelen in de Karwendel

Avontuur in Karwendel

Wie het wat ruiger wil kan kiezen voor de Karwendel Höhenweg. In zes dagetappes  van hut naar hut leg je 63 kilometer af en overbrug je zo’n 7.000 hoogtemeters, waarvan 3.400 m stijgen. Een goede conditie en ervaring met wandelen in de bergen is wel vereist. Karwendel is het grootste natuurpark van Oostenrijk en is het leefgebied van heel wat dieren als de adelaar, de steenbok en de gems. Die laatste zul je geheid tegen komen. Vergaap je aan hun lichtvoetige klimmerskunsten en blijf zelf met beide benen stevig op de grond. Wij tweevoeters zijn niet in de wieg gelegd voor dergelijk dartel voetenwerk; er naar kijken is al een belevenis op zich. In de hutten en op de website van het pad is informatie te vinden over de natuurwaarde van Karwendel en de verschillende dieren- en plantensoorten die je er kunt vinden. De Karwendel Höhenweg loopt van west naar oost tussen Seefeld en Scharnitz (of omgekeerd). Het beste seizoen om deze route te lopen is van juni tot september.

 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling