Foto: Bert Vonk

Preview: De Klettersteig-hogeschool van het Stubaital

Beroep: berggids en klettersteigbouwer. Robert Span woont en werkt in het Stubaital en gaat me vertellen wat er allemaal komt kijken bij de bouw en het onderhoud van zo’n ijzerroute. Maar eerst moet ik zijn mooiste, de Fernau, “hautnah erleben”. En dat heb ik geweten. Stubaier Klettersteige zijn niet voor watjes.

Tekst & foto’s Bert Vonk

“Mal schauen wie ’s geht”, bromde mijn begeleider Robert Span toen we aan de Einstieg van de door hem zelf gebouwde Fernau Klettersteig stonden. Toen we eerder van de Dresdner Hütte omhoog liepen, daalde uit het dichte wolkendek een fijne motregen neer.

Nou, het gaat dus niet. Mijn handen vinden nauwelijks houvast aan de kletsnatte staalkabels en roetsjen voortdurend naar beneden. Span ziet mijn worsteling en biedt me zijn reservehandschoenen aan. “Voor vier euro gekocht in de bouwmarkt van Neustift”, lacht hij. “Fantastische grip!” Dan duikt hij de ons omringende nevels in en zie ik alleen nog zijn silhouet tegen de loodrechte wand. We zijn compleet losgezongen van de bergwereld die we om ons heen vermoeden.

Als ik me de volgende morgen om halfnegen bij het gidsenbureau vervoeg, word ik opgewacht door Michael Gstrein van het toeristenbureau, die vandaag ook mee klimt, en een jonge gids die zich voorstelt als Marco Span. “Ah! De zoon van”, roep ik enthousiast. De tocht van vandaag is wat langer dan die van gisteren; vanaf het bergstation van de Elferlift moeten we twee uur lopen naar de Einstieg.

Even later beginnen we aan ‘onze’ Elferkofel. Ik doe de nieuwe klettersteigset van Austrialpin om, die met de stijgklem. Ik ga er even in hangen en hij houdt prima. Heerlijk klimmen is het. Toren op, toren af. Pittige klauterpassages met veel natuurlijke rotsgrepen. Ik voel me helemaal in m’n element en vergeet de stijgklem. Maar vlak voor de top betrekt de lucht en tijdens de laatste afdaling begint het te regenen. Mijn bouwmarkthandschoenen zitten ergens diep in mijn rugzak en weer roetsjen mijn blote handen langs de inmiddels gladde kabels.


Het hele verhaal lezen? Je vindt het in het in het aprilnummer van Bergen Magazine. Vanaf 13 april overal verkrijgbaar!

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 2 april 16:00 uur een abonnement. Profiteer van de speciale aanbieding: 1 jaar Bergen Magazine van €29,50 voor slechts €17,95.

 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen