Land of glaciers - Noorwegen. Foto Bas van Laarhoven

Verhaal achter de foto: Land of glaciers

Tijdens een avondwandeling naar de Briksdalbreen (een zijarm van de Jostedalsbreen) stuitte ik op deze prachtige gletsjerrivier die we via een bruggetje konden oversteken. Het avondlicht was prachtig en met op de achtergrond een woeste gletsjer wist ik direct dat dit een mooie foto op kon leveren.

Tekst en foto: Bas van Laarhoven

Ik pakte mijn statief (om bewegingsonscherpte te voorkomen) en maakte een mooie compositie. Door gebruik te maken van een lange sluitertijd (door het toepassen van een polarisatiefilter, een laag iso-getal en een klein diafragma) kreeg het water het "sluierende" effect, waardoor het lijkt dat het stroomt. Tevens zorgt het polarisatiefilter ervoor dat storende waterreflecties worden voorkomen en worden de kleuren nog wat extra verzadigd (zoals het groen van de bomen).

De wandeling naar de Briksdalbreen is kort en gemakkelijk en zeer de moeite waard voor wie van watervallen en mooie gletsjers houdt. In het begin van de wandeling (vlakbij het plaatsje Olden) kom je langs een mooie grote waterval (afwatering van de Briksdalbreen) en na 3 kwartier sta je aan het Briksdalsbrevatnet, een blauwgroen gletsjermeer waarin de gletsjer uitmondt. De grote van de gletsjertong is sterk wisselend en toen wij er waren kwam deze nog maar net in het meer uit. In sommige andere jaren vult hij bijna het gehele meer.

De foto is genomen in het Jostedalsbreen National Park (breen = gletsjer). Deze enorme ijskap (met diverse zijarmen) is de grootste gletsjer op het vasteland van Europa. Het ijs kan een dikte hebben tot wel 500 meter en de totale oppervlakte bedraagt ongeveer 487 km2. Het park bevindt zich in het noorden van de provincie Sogn og Fjordane aan de westkust van zuid-Noorwegen.

Technische gegevens foto

Camera: Canon 40D
Diafragma: f14
Sluitertijd: 1 sec
ISO getal: 100
Driepootstatief 

Locatie : Jostedalsbreen National Park, Zuidwest Noorwegen


Verhaal achter de foto - mei 2012

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.