Tussen Moléson en Teysachaux. Op de achtegrond het Meer van Genève. ©Marcia van Bijnen

Wandeltocht in Fribourg: beklimming Moléson

Duur: 

4,5 uur

Startplaats: 

Moléson

Dagtocht : beklimming Moléson (1982 m) en Teysachaux (1909 m) vanuit Moléson-sur-Gruyères
Rondtocht: Le Moléson (1982 m) – Crête de Moléson – Teysachaux (1909 m) – La Chaux (1542 m) – Le Villard-Dessus (1459 m) – Gros Plané (1476 m) – Le Moléson. 4½ uur, 700 m stijgen/dalen.
Heen-en-weertje Moléson – Teysachaux – Moléson: 2½ uur, 325 m stijgen/dalen.

Moléson is het enige dorp in de regio dat puur voor het toerisme is verrezen; zo'n 50 jaar geleden werden daar de eerste huizen en hotels gebouwd.

De beklimming van de Moléson is een makkie, want eerst ga je per kabeltreintje van Moléson-sur-Gruyères naar Plan-Francey en vervolgens levert de kabelbaan je op de top van de Moléson af. Dit punt is niet voor niets gekozen, want het uitzicht op de Alpen is eersteklas. De wandeling naar de top van de Teysachaux stelt meer eisen aan de wandelaar. De brede graat van de Moléson naar de voet van de Teysachaux (waar een pad rechtsaf gaat richting Le Villard-Dessus) is heel eenvoudig te bewandelen, maar daarna wordt het spannender. Het steile pad op de graat is vrij smal en de afgrond is diep. Er komt zelfs eerstegraads klimmen aan te pas om op de top te komen, die met een groot kruis is getooid. Eerstegraads klimmen is heel eenvoudig rotsklimmen. De rots is vast en het is echt een genot om hier omhoog te gaan. Niet dat het levensgevaarlijk wordt, maar mensen met hoogtevrees zullen het minder leuk vinden. De afdaling aan de andere kant verloopt via een steil paadje; hier hoeft niet te worden geklommen. Op sommige stukjes liggen van die vervelende rolkeitjes. Op deze wandeling is honger lijden overbodig, er zijn wel vier restaurants voor wie een kleine omweg niet erg vindt; zonder omweggetje zijn er twee restaurants.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt