Home » Blogs
Climb for Hope - Kilimanjaro

Climb for Hope – Kilimanjaro, een sportieve uitdaging om weeskinderen te helpen

14 december, 2017 - 11:39 - Redactie

Afrika. Van de droge Kalahari woestijn in Botswana tot de uitgestrekte grasvlaktes van de Serengeti in Tanzania, van het Virunga gebergte in Congo tot de parelwitte stranden van Mozambique. Afrika is een prachtig continent. Verbluffend natuurschoon, ongetemde wildernis en adembenemende landschappen : alles kan je er vinden.

​Prachtig continent

Afrika is een beloftevol continent dat avontuur ademt, waar verzengende hitte en tropische regenbuien elkaar afwisselen en waar de zonsondergang van ongekende schoonheid is. Overlandreizen voor de 4x4 fanaten, trektochten voor ervaren hikers, raften op de Zambezi voor de adrenaline junkies, horsebacksafari’s voor grote en kleine families, boottochtjes in de Okavangodelta, diepzeeduiken in kristalhelder water, wilde dieren spotten in de natuurparken, quadtochten door de woestijnen of lekkerlui strandvakanties voor de zonnekloppers : Afrika kan het je allemaal bieden.  Al die mooie en vriendelijk lachende mensen krijg je er nog eens als een bonus bovenop. De foto’s in de reiscatalogi beloven de toerist een prachtige vakantie, in een prachtig resort, op een prachtige setting, in een prachtig continent.

Climb for Hope - Kilimanjaro

De hel op aarde

En toch, toch is Afrika helemaal niet zo prachtig. Afrika is een verschrikkelijk continent! Een hel op aarde waar de gemiddelde inwoner in amoede leeft, waar corrupte politici en machthebbers enkel denken aan zelfverrijking, waar het gebrek aan infrastructuur de mensen dwingt om in onwaarschijnlijke omstandigheden te knokken voor hun voortbestaan. In vele gebieden moeten vrouwen en kinderen dagelijks tientallen kilometers lopen om een jerrycan drinkwater op te halen. Door het gebrek aan artsen en medische voorzieningen sterven dagelijks mensen aan ziektes die in de westerse wereld al lang verdwenen zijn. Afrika, prachtig continent? Ja, voor de happy few, maar niet voor de vele wezen en kansarme kinderen.

Wezen en kwetsbare kinderen

Afrika telt miljoenen weeskinderen. Kinderen waarvan de ouders overleden zijn door allerlei ziektes, die door gebrek aan medische voorzieningen niet behandeld werden. Kinderen die door hun ouders vaak verstoten werden omdat ze niet gewenst zijn. Kinderen die leven in mensonwaardige omstandigheden en die geen enkel vooruitzicht hebben op een betere toekomst. Wezen en kwetsbare kinderen die moeten bedelen in de straten om te overleven. Meisjes van 9 jaar die hun lichaam verkopen in ruil voor een beetje eten. Kinderen die zonder hulp nooit uit deze vicieuze cirkel van honger, armoede en geweld zullen geraken.

Christ’s Hope International

Toch is er ook hoop voor sommige kinderen. De organisatie Christ’s Hope International trekt zich immers het lot van deze wezen en kwetsbare kinderen aan en werft fondsen in zes westerse landen (België, Nederland, Frankrijk, UK, Duitsland en de USA) en is actief is 7 Afrikaanse landen (Oeganda, Tanzania, Kenia, DRC, Namibië, Zuid-Afrika en Swaziland). Christ’s Hope telt 26 zorgpunten in deze landen waar ruim 1500 kinderen dagelijks genieten van een warme maaltijd, onderwijs en huiswerkbegeleiding, medische zorgen, … Van elk kind wordt een persoonlijk dossier opgesteld en elk kind wordt sociaal, emotioneel, mentaal, lichamelijk (algemene gezondheid), geestelijk, en vooral met veel liefde opgevolgd. Deze 1500 kinderen hebben nu zicht op een betere toekomst met een goede gezondheid, een opleiding en een leven met een sociaal-emotioneel evenwicht. Ze worden voorbereid om de negatieve spiraal waarin ze leven te doorbreken en om nadien op eigen benen te kunnen staan waarbij zij zelf weer een toegevoegde waarde kunnen betekenen voor hun omgeving. Binnen Christ’s Hope noemen we dat “Cycle Breakers”.

Christ’s Hope België

In België werven we vooral fondsen om de wezen en kwetsbare kinderen in Kinshasa (DRC) te steunen. We hebben 4 zorgpunten in Kinshasa waar ruim 200 kinderen worden geholpen. Glenn en Esther Vantieghem (koppel uit de regio Kortrijk) zijn de eindverantwoordelijken voor deze 4 zorgpunten. Sinds 2009 wonen zij in Kinshasa en met hun team van lokale mensen die ze opgeleid hebben, zorgen zij dagelijks voor deze 200 kinderen. Helaas is DRC een erg duur land. Onderwijs en schoolgerief, eten en drinken, monitors die huisbezoeken afleggen, huur en onderhoud van de faciliteiten, medische kosten, water zuiveren, … het is allemaal niet gratis. Gelukkig kunnen de kinderen rekenen op trouwe sponsors om het grootste deel van de kosten te dekken, maar toch, … toch is het elke maand weer rekenen om de eindjes aan elkaar te knopen.

Climb for Hope - Kilimanjaro

Climb for wie? Met deze “Climb for Hope - Kilimanjaro” actie willen wij voor bijkomende fondsen zorgen die het mogelijk maken om de maandelijkse eindjes aan elkaar te knopen zodat elk kind in de zorgpunten een volledige begeleiding kan krijgen. We organiseren een reis naar de Kilimanjaro. De deelnemers krijgen de kans om de hoogste berg van Afrika te beklimmen. Een jongensdroom die mogelijk wordt gemaakt! De tocht van je leven! Je maakt kennis met de lokale bevolking, je gaat op safari, … je weet wel, Afrika prachtig continent. Maar hola! De fysieke uitdaging komt met een ander engagement! Alle deelnemers worden uitgedaagd om naast het plezier van de beklimming ook nog fondsen te verzamelen om het werk in Kinshasa te ondersteunen.

Climb for Hope - Kilimanjaro

En hoeveel kost dat?

Gelukkig is de Kilimanjaro geen moeilijk berg om te beklimmen. Je hoeft geen doorwinterde alpinist te zijn om boven te geraken. Iedereen met een beetje doorzettingsvermogen en een goede fysieke conditie kan de top veroveren. We klimmen via de Machame route die een goede acclimatisatie mogelijk maakt. De gidsen begeleiden je, de verplichte dragers nemen je bagage mee en de kok zorgt voor drie maaltijden per dag. En jij, wel, jij wandelt rustig naar boven en geniet van deze prachtige ervaring! Vrijdag, 3 augustus 2018 vertrekken we richting Tanzania en dinsdag 14 augustus 2018 zijn we weer terug in België. Reken op een kostprijs van € 2000 voor de deelname (all-in)  + je vliegtuigticket. Da’s de prijs voor de berg. Daarnaast vragen we ook dat elke klimmer fondsen verzamelt om het werk in Kinshasa te steunen. We praten over een richtbedrag van € 3000 per klimmer maar alles is bespreekbaar. Alle inkomsten zijn welkom en bovendien helpen we je om je sponsorgeld te verzamelen.

Climb for Hope - Kilimanjaro

Ga jij de uitdaging aan?

Ik daag je uit om dit avontuur aan te gaan! Stap uit je comfortzone! Durf eens iets anders! Je ontdekt een ander werelddeel, een andere cultuur, je levert een fysieke prestatie van formaat en je bent getuige van de zonsopgang op de top van één van de seven summits. Maar naast al dat moois help je ook heel wat kinderen. Je brengt hoop en toekomstperspectieven. Door jou bijdrage verander je een hopeloos vooruitzicht in een beloftevolle toekomst. Je verandert een leven, je wordt een “Cycle Breaker”.

Voor meer informatie : bel, mail of bezoek onze website. We staan je graag te woord.

Mail Climbforhope-Kilimanjaro, check de website of volg ons op Facebook  : Climb for Hope - Kilimanjaro

Orlando Furfari

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!