Home » Blogs

De kou omarmen: sneeuwschoenen en ademhalingsoefeningen

10 november, 2016 - 18:21 - Redactie

Ik zal me kort even voorstellen; ik ben Hayo Meijer, 31 jaar en woon op dit moment in Bussum. Sport is eigenlijk de rode draad door mijn leven. Na de middelbare school heb ik eerst een aantal jaar als militair gewerkt bij de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen en heb ik aansluitend gestudeerd aan de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven. Nog tijdens mijn studie kreeg ik een speciale interesse in bijzondere doelgroepen waardoor ik in de zorg ben beland. Zo heb ik sportdagen georganiseerd voor kinderen met een beperking en vakantiekampen in de Ardennen waarbij ook de kinderen voor wie het niet vanzelfsprekend is toch een kans kregen om te genieten van rotsklimmen, mountainbiken, wandeltochten en stevige kanotochten.

Later ben ik gaan werken op een gesloten woongroep voor jongens met een licht verstandelijk beperking en gedragsproblemen, waarbij sport ook een belangrijk middel is om stoom af te blazen. Hier werk ik nog steeds twee dagen in de week. Daarnaast werk ik drie dagen als bewegingsdeskundige voor de Nederlandse Obesitas Kliniek. Mijn ervaring van de afgelopen jaren is dat sport en bewegen wel degelijk een essentieel onderdeel is van het ‘mens zijn’, wij zijn actieve wezens die zonder voldoende beweging letterlijk stil komen te staan.

Om mijn kennis op het gebied van sport en bewegen meer uit te breiden zocht ik naar een praktische opleiding waarmee ik mijn verschillende interesses kon combineren. In 2013 ben ik gestart met de opleiding tot International Mountain Leader, de verwachting is dat ik deze in 2017 zal afronden.

Passie voor de bergen

Mijn passie voor de bergen is niet iets dat er altijd al is geweest. Ik denk dat ik 15 was toen ik voor het eerst een berg zag. Wel was ik enorm onder de indruk. Niet alleen van het imposante karakter van een berg. Maar ook van de rust en ruigheid die heerst als je rondloopt over die eindeloze hoogvlaktes. Het geeft je tijd om je hoofd leeg te maken en de gedachten in je hoofd te ordenen. Ook is het voor mij de beste plek om inspiratie op te doen. De beste ideeën ontstaan in de bergen, waarschijnlijk vanwege het feit dat de dagelijkse ruis ontbreekt.

Combinatie tussen yoga en bergwandelen

Zo was ik 3 jaar geleden samen met mijn vriendin in de Zweedse bergen tussen Nikkaluokta en Abisko als deelnemers van de Fjallraven Classic toen het idee ontstond om een combinatie te maken tussen yoga en bergwandelen. Mijn vriendin is yogadocente maar ook enorm liefhebber van bergen en de uitgestrekte wildernis. Yoga kan een fantastisch middel zijn om het natuurlijke effect van de bergen op het stressniveau van de mens nog intenser te benadrukken. Dit in combinatie met een International Mountain Leader die de juiste plekjes weet te vinden en daarnaast ook nog de veiligheid weet te garanderen zorgde ervoor dat het idee van YogaTrekking is ontstaan. Inmiddels zijn we twee seizoenen verder en hebben we vijf succesvolle YogaTrekkings mogen organiseren. Daarvan zijn er twee mijn zomerstage geweest voor mijn opleiding tot International Mountain Leader.

Ik organiseer een unieke, uitdagende maar zeker ook goedverzorgde sneeuwschoentocht vanuit twee luxe berghutten door het Italiaanse Alta Val Maira waarbij we sneeuwschoenen combineren met de Wim Hof Methode. Die doe ik vanuit mijn eigen organisatie YogaTrekking in samenwerking met John van Giels (International Mountain Leader) en Jurjen Annen (erkend Wim Hof instructeur) van Bosbeweging. We gaan leren om de kou te omarmen met behulp van ademhalingsoefeningen en meditatie. Ik moet eerlijk toegeven dat me dit ook nog wel een beetje vreemd in de oren klinkt maar ik ben enorm benieuwd wat deze week ons gaat brengen.

Wim Hof

Voor diegene die Wim Hof niet kennen; Wim Hof staat ook wel bekend als ‘The Iceman’ en heeft diverse records op zijn naam staan. Zo heeft hij het record ‘onder ijs door zwemmen’ en heeft hij een halve marathon gelopen, boven de poolcirkel en met temperaturen rond de minus 20 graden, op blote voeten. In mei 2017 heeft hij zelfs geprobeerd om in een korte broek en op sandalen de top van de Mount Everest te bereiken. Op 7400 meter heeft hij echter zijn poging moeten staken maar ondanks dat is het een bovenmenselijke prestatie. Of niet? Wim Hof is van mening dat eenieder in staat zou moeten zijn om met de door hem ontwikkelde ademhalingsoefeningen en een gezonde portie doorzettingsvermogen dergelijke prestaties neer te kunnen zetten.

Waarom zijn ademhalingsoefeningen zo belangrijk?

Maar waarom zijn deze ademhalingsoefeningen zo belangrijk? Door juist te ademen laat je een grote hoeveelheid zuurstof binnen. Zuurstof beïnvloedt de hoeveelheid energie die vrijgemaakt kan worden in onze lichaamscellen middels chemische en fysische processen op moleculair niveau. Het doel van de ademhalingsoefeningen is dan ook om meer zuurstof tot je te nemen en zo invloed uit te oefenen op de processen in je lichaam. Hoewel ademhaling onbewust plaats vindt in het autonome zenuwstelsel, kun je je ademhaling goed controleren. Wim Hof heeft door jaren heen een speciale ademhalingstechniek ontwikkeld die hem helpt zijn lichaam in optimale conditie te houden en controle te behouden tijdens extreme omstandigheden. En dat gaan wij ook leren!

Dit alles zal plaatsvinden in de stilte van de besneeuwde bergwereld waarbij we uiteraard opzoek gaan naar de meest fantastische uitzichten en de meest indrukwekkende routes. Een goedverzorgde week in de Italiaanse Alpen in twee uitzonderlijke hutten met heerlijk eten en natuurlijk mag de sauna en de hottub niet ontbreken om bij te komen na een lange dag in de kou.

Ben je benieuwd naar hoe ik de reis beleef? Hou dan mijn blogs in de gaten want binnenkort vertel ik je er alles over op bergwijzer.nl!

Hayo Meijer (31) is bezig met zijn opleiding tot International Mountain Leader. Samen met zijn vriendin is hij YogaTrekking gestart, waar zij de liefde voor yoga en de bergen combineren en regelmatig yogareizen in de bergen organiseren.

 

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past