Home » Blogs
Foto's: TVB Mayrhofen © Elisabeth Kröll

De zijdalen rond Mayrhofen

14 juli, 2017 - 12:00 - Redactie

Als je naar de kaart van het Zillertal kijkt, kun je daar de vorm van een boom met een wijdvertakt wortelstelsel in herkennen. Rondom Mayrhofen gaan de zijdalen als boomwortels alle kanten op. Bij Mayrhofen komen al die zijdalen bij elkaar. De vier zijdalen, de Zillergrund, het Stilluptal, de Zemmgrund en het Tuxertal, hebben alle vier hun eigen aantrekkelijke kenmerken. Daarom de vier zijdalen van het Zillertal die je niet mag missen!

De Zillergrund

De Zillergrund is het meest oostelijke zijdal van het Zillertal. Hoog (2270 meter) in het dal ontspringt de Ziller, waar het Zillertal zijn naam aan dankt. Een bijzondere plek in het dal is ‘Klein Tibet’ Deze alm is boerenland, maar dan wel een beetje anders. Het gebied rondom de hut is versierd met Tibetaanse gebedsvlaggen en mens en dier leven er dichter bij elkaar dan normaal. De varkens rennen zo tussen je benen door! De naam van de almhut komt van de vader van de huttenwaardin. Na een reis naar Tibet nam hij een stukje Tibet mee naar Oostenrijk.

Het Stilluptal

Als je vanuit Mayrhofen in zuidoostelijke richting gaat, kom je in het Stilluptal. Dit dal wordt liefkozend ook wel het ‘dal van de watervallen’ genoemd. Het begin van het dal is smal, maar na de berghut Lacknerbrunn wordt het dal breder. Links en rechts van je zie je de watervallen naar beneden komen, een prachtig natuurlijk schouwspel. Vanaf daar zie je ook de grote, maar groene muur van de stuwdam in het dal opdoemen. Aan de andere kant van het stuwmeer loopt een prachtige wandelroute naar drie berghutten: achtereenvolgens Gasthaus Stillupperhaus, de Grüne Wand Hütte en als laatste de Kassler Hütte.

Het Zemmtal

Maar weinig mensen die in de omgeving van het Zillertal op vakantie zijn, bezoeken het Zemmtal, en dat is zonde! Als je door de Harpfnerwandtunnel heen bent, lijkt alsof je in een andere wereld terecht bent gekomen. Die tunnel is overigens al een klein avontuur, want je kan er maar van één kant tegelijk in! Na de tunnel ben je al snel in het dorpje Ginzling en vanaf daar kun je alle kanten op, richting het stuwmeer bijvoorbeeld. Vanaf daar ben in een flinke bergwandeling van twee uur in Italië. Over de dam van het stuwmeer loopt een heuse klettersteig!

Het Tuxertal

Het Tuxertal is het meest westelijke zijdal van de vier zijdalen. Als je vanuit Mayrhofen het Tuxerdal in rijdt, kom je als eerst bij het plaatsje Finkenberg, waar de beroemde alpineskiër Leonhard Stock na zijn succesvolle sportcarrière een hotel begon. Niet zo gek, want verder in het dal ligt de Hintertuxer Gletsjer, waar je het hele jaar kan skiën. Maar de gletsjer beidt behalve skipistes ook nog een verborgen pareltje. Onder de gletsjer ligt een grote ijsgrot die open is voor wandelaars. Die mag je zeker niet missen!

Foto's: TVB Mayrhofen © Elisabeth Kröll

Meer inspiratie

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier een stukje berg geschiedenis