Home » Blogs

Een weekje in een berghut in het Salzburgerland - Kitzlochklamm

10 juni, 2012 - 22:05 - Fenneke Visscher

Na het ontbijt (vers gebakken brood met noten en kruiden, belegd met honing uit het dal, een bakje yoghurt met cruesli en een kiwi) ging ik mijn tas klaarmaken om op pad te gaan en hield rekening met veel regen. Om een uur of half elf stapten we in de auto op weg naar de Kitzlochklamm in Taxenbach, een kwartiertje rijden vanaf Rauris.

Helaas regende het nog steeds, maar dat maakte niet uit. We gingen gewoon lopen en keken om ons heen naar de gigantische watervallen. Wel meer dan een uur liepen we via trappetjes door de enorme kloof en zagen steeds weer nieuwe rotsen waar het water met een flinke hoeveelheid en snelheid vanaf en tussendoor stroomde. Met mijn waterdichte camera iets meer foto’s gemaakt dan met de spiegelreflex want die kan toch minder goed tegen al dat vocht. Ook de kleine kinderen hielden het goed vol. Een van hen stelde nog de snuggere vraag "hoe hebben ze deze trap gemaakt?", goede vraag waar ik niet direct het antwoord op wist. Ik zei "tree voor tree" en daar was hij voorlopig tevreden mee.

De Kitzlochklamm is een kloof waar water doorheen stroomt vanuit de Rauriser Ache naar de Salzach. De Rauriser Ache is een zijrivier van de Salzach. In de loop van duizenden jaren hebben smeltwater, regenwater en stenen en water uit de Rauriser Ache deze kloof gevormd. De kloof is 1500 meter lang en het hoogteverschil is 100 meter. Via trappen, tunnels en bruggen kun je de hele kloof door. Iedere seconde ziet er anders uit en elke plek is fotogeniek.

Al in de 16e eeuw is de kloof toegankelijk gemaakt doormiddel van wandelpaden en tunnels. In 1974 is er een dodelijk ongeval gebeurd. Een brug, met daarop een schoolklas stortte in. Acht meisjes kwamen om het leven. Toen zijn er nieuwe paden, trappen en bruggen aangelegd. In 2008 is er een nieuwe brug geopend, hoog boven het kolkende water, met grote stevige palen. In mei 2012 is er in de kloof een klettersteigroute geopend, die niet voor beginners bedoeld is.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?