Home » Blogs
tips bergwandelen

Goed uitgerust de bergen in, wat is belangrijk?

31 mei, 2023 - 11:38 - Redactie

Een mooie beleving in de bergen begint met een goede voorbereiding. Met een paar eenvoudige tips kan je bergvakantie veel leuker worden. Het team van Bergwandelen.com trekt al jaren met bergwandelaars door de bergen. Zij delen met veel plezier hun tips. Zodat jij deze zomer maximaal kunt genieten van je vakantie in de bergen!

Tekst: Jantiene van Lingen, foto’s: Bergwandelen.com

Uitrusting

In de bergen kan het weer - ook in de zomer - alle kanten op. Zorg ervoor dat je kleding mee neemt die je beschermt tegen kou en warmte. Een water- en winddichte jas en broek, een muts en handschoenen gaan sowieso mee. Neem een energierijk ‘noodpakketje’ eten mee voor als je tocht onverwacht langer duurt dan gepland. Een kleine EHBO met paracetamol, ibuprofen, reddingsdeken en een paar pleisters is ook zeker aan te raden om bij je te hebben.
Kijk ook eens naar onze paklijsten: 

tips bergwandelen

Gewicht

‘Je kunt het maar beter bij je hebben’ gaat met een wandeling in de bergen niet altijd op. Eigenlijk wil je vooral genoeg bij je hebben, maar ook niet te veel. Hoe lichter je rugzak, hoe gezonder voor je lichaam om nog vele jaren genietend door de bergen te lopen. En heb je deze zomer volop aandacht voor de omgeving in plaats van de te strak gespannen schouderbanden van je rugzak.

Hoe maak je je rugzak lichter?

  • Kijk vooraf of je onderweg eten kunt kopen, dan hoef je niet alles mee te nemen
  • Vul onderweg je water bij in een hut of een natuurlijke waterbron 
  • Kijk nog eens kritisch naar elk item dat je mee wil nemen. Is het echt nodig? Maak een ja/nee/misschien stapeltje en kies nog eens.
  • Neem in een reisflesje wasmiddel mee. ‘s Avonds wassen is in de ochtend een droog shirt! Dan hoeft er nog maar één loopshirt mee. 
  • Merino wollenkleding is zeer geschikt voor je avontuur in de bergen. Het materiaal geeft warmte bij koud weer en als het warm is werkt het juist verkoelend. Daarnaast ruikt het na een week intensief gebruik nog steeds fris. Ja echt! Je hoeft er dus weinig items van mee te nemen. 
  • Bij de drogist zijn reisverpakkingen verkrijgbaar van zonnebrand, tandpasta, shampoo etc. Precies genoeg voor een week. Zo neem je niet meer mee dan nodig is en meestal zijn deze ook nog hervulbaar. Leuk voor een volgende vakantie! 
  • Ga je samen met anderen de bergen in? Deel tandpasta, opladers, wasmiddel etc.

tips bergwandelen

Bergschoenen

Controleer ruim voor vertrek of je bergschoenen nog goed zijn. Als je ze niet zo vaak gebruikt wil dat niet zeggen dat ze nog berg-bestendig zijn. Zo kan de zool midden in je bergvakantie loslaten. Vaak op een plek waar je ze niet kunt repareren. We raden je aan om hier aandacht aan te geven en langs een outdoor winkel te gaan om je schoenen te laten controleren of nieuwe te kopen. Vergeet ze dan niet in te lopen.

tips bergwandelen

Uitgerust op reis

De omslag van een vol werk- en gezinsleven naar een week in de bergen kan groot zijn. Als het in je agenda past doe je jezelf een groot cadeau om in de twee weken voor vertrek bewust te kiezen voor ‘less is more’. Waarschijnlijk heb je tijdens je reis meer aan een avondje op de bank in plaats van nog een extra wandeling als training. Start op tijd met het inpakken van je rugzak en kopen van de laatste spullen. Ga af en toe een uurtje eerder naar bed. En als het kan, vertrek dan een dag eerder of reis in twee dagen naar de bergen. 

tips bergwandelen

Ervaar & leer

Neem de ervaringen die jij opdoet tijdens je bergvakantie mee voor de volgende keer. En soms helpt het om een persoonlijke paklijst te maken die je na elke reis bijwerkt. Heb je nog een vraag om goed uitgerust op reis te gaan, neem contact op met Allard, Martine of Jantiene van Bergwandelen.com. Ze helpen je graag.
We wensen je veel voorpret toe en een geweldige tijd in de bergen!
Ben je nog op zoek naar een bergvakantie?
 
Wil je een huttentocht of het wildkamperen onder professionele begeleiding in een kleine groep eens proberen? Kijk dan eens naar het reisprogramma van Bergwandelen.com

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer