Home » Blogs

Het Zwitserleven gevoel bij de Steingletscher

18 februari, 2014 - 12:16 - Anke

31 Juli, een hete zomerdag in het dal met 35 graden op de thermometer. We snakken naar verkoeling, het liefst hoog in de bergen met water in de buurt. 

Vanuit Altdorf rijden we naar de Sustenpass waar we nog een paar mooie foto’s maken van de sneeuw bulten die er nog liggen van afgelopen winter. Wat een feest met 28 graden in de sneeuw staan. De kinderen genieten, wij ook! We rijden verder naar het hotel -restaurant Steingletscher, dat  vlak onder Sustenpass lig in het Berner Oberland gedeelte. Daar aangekomen doen we de jongste zoon in de kinderwagen voor zijn middagslaap, de oudste zoon trekken we de bergschoenen aan, smeren we in met factor 50 en we gaan op weg.  

Je kunt met de auto naar de gletscher rijden,je kunt ook via de koeiepaadjes wandelen als je geen kinderwagen mee hebt en echt door de weilanden wilt, wij nemen dit keer de  asfaltweg omdat we de kinderwagen mee hebben.  

Nog maar tien minuten onderweg maar we genieten al: geweldig weer,veel flora en fauna, de watervallen kletteren naar beneden, de drie tongen van de gletscher lachen ons al toe. 

Onderweg komen we nog meer sneeuw tegen van afgelopen winter, wat een feest. Sneeuwballen  van de jongens vliegen ons  om de oren, er wordt gestampt en gesprongen in de sneeuw: de kinderen genieten! Ook de bergbeken zijn rijkelijk gevuld met smeltend water, kortom: de schoenen en sokken uit en heerlijk afkoelen..    

Onderweg lopen we langs een rotswand waar  het Alpincenter aan het oefenen  is met cursisten. Een bordje: “pas op voor steenslag door klimmers” staat er netjes naast.  

Het Alpincenter is aangesloten bij  hotel -restaurant Steingletscher. 

Na een heerlijke wandeling met veel onderbrekingen zijn we onder aan de Steingletsch gekomen.

We genieten van het uitzicht op de Steingletscher, Urner alpen , Berner Oberland Alpen en het “vergezicht” richting Sustenpass. We picknicken bij het smeltwater, de kinderen spelen in de sneeuw en in de kleine beekjes die overal om je heen stromen met het smeltwater van de gletscher en sneeuw.

Het eind van de middag nadert, het wordt tijd dat we teruggaan. Met weemoed nemen we alweer afscheid van deze mooie plek, waar de natuur nog zo puur is en doet wat hij wil en moet doen. De rust valt hier over je heen, de kinderen hebben hier alles wat ze nodig hebben: water, sneeuw, stenen, ruimte. Hun fantasie doet zijn werk en ze vervelen zich geen moment. Hier komen we zeker volgend jaar weer terug. Terug lopen we nog even langs de kaasboerderij die 200 meter van het Alpincenter restaurant afligt. Heerlijke eigen gemaakte produkten zoals bijvoorbeeld kaas, honing, jam kun je er kopen.

Meer info: 

Onderschriften foto's;

  • 20 jaar geleden lag deze tong van de gletscher nog tot aan het meertje, intussen heeft hij zich flink teruggetrokken. 
  • De Murmultieren fluiten. Rust en ruimte, het echter Zwitserleven gevoel!
  • Wij  proberen vanaf een comfortabele steen de route te analyseren  die vanaf hier naar de Tierberglihuette  loopt.    
  • Als de kinderen wat ouder zijn, gaan we die tocht zeker een keer ondernemen.
  • Het was een dag waar je nog lang en vaak aan terug denkt en de herinneringen koestert (Bron foto Kaeserei: www.alpsteingletscher.ch).

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?