Home » Blogs
Rick en Laura hunted

Hunted into the Wild: avontuur in de Europese wildernis

16 maart, 2022 - 16:57 - Redactie

Samen met mijn vrouw Laura doe ik mee aan het televisieprogramma Hunted into the Wild. Wij zijn allebei echte ‘’thrillseekers’’. Zo maken we graag meerdaagse tochten en hebben we samen overal ter wereld geklommen. Daarnaast ben ik zelf actief bergwandelaar met mijn eigen bedrijf en ben ik bezig met het halen van mijn paragliding licenties. Al jaren zijn wij ook enthousiaste kijkers van Hunted. Toen wij gevraagd werden voor Hunted in to the Wild, hoefden we dus niet lang na te denken. Maar hoe is het nu eigenlijk om aan zoiets mee te doen? Laten we daarover iets meer vertellen.

Tekst & beeld: Rick Mulder

“Ineens kregen we een telefoontje”

De afgelopen twee jaar waren een gekke tijd. Niet alleen door corona, maar ook omdat wij besloten om te gaan reizen. In november 2019 vertrokken we met onze backpacks vanaf station Arnhem om zo ver mogelijk over land te reizen. Uiteindelijk vlogen we twee maanden later vanaf Tiblisi (Georgië) naar India. 

In deze periode had ik ons stiekem opgegeven voor Hunted.  Dit is een programma op NPO3, waarbij 12 tot 16 kandidaten uit handen moeten zien te blijven van een professionele opsporingseenheid. Hierbij mag de opsporingseenheid gebruik maken van vergaande middelen zoals telefoongegevens, tapgesprekken en camera’s.  Laura en ik zijn beiden groot fan van het programma. Je kent misschien het syndroom wel: ‘wij kunnen het toch beter’. Dat moesten we dus een keer laten zien. Eenmaal geland in India, kregen we ineens een telefoontje, met de vraag of we een video wilden opnemen voor Hunted. Omdat wij op dat moment nog midden in onze reis zaten en niet van plan waren om terug te komen naar Nederland, kon dit avontuur helaas niet doorgaan. 

Twee maanden later waren we door corona genoodzaakt om terug te keren naar huis. Eenmaal terug in Nederland kregen we ineens weer een telefoontje. Of wij geïnteresseerd waren om mee te doen aan Hunted in to the Wild. Een spin-off van de ‘’normale’’ Hunted, met als verschil dat deze editie zich helemaal in de Europese wildernis afspeelde. En daar hebben we dus géén nee tegen gezegd. 

Een totaal ander avontuur

Vooraf probeer je jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden. Maar voor alle duidelijkheid, wij zijn geen militairen. Als je de eerste afleveringen hebt gezien worden Laura en ik neergezet als kenners. Op zich zit daar een kern van waarheid in: we hiken regelmatig en zo’n meerdaagse tocht is voor ons als een vakantie. Daarnaast hebben we geprobeerd onszelf extra te trainen door dagelijks 10.000 stappen te zetten. Maar ook tactisch hebben we ons voorbereid, onder andere door vooraf een gespecialiseerde survivalcursus te volgen. Hierin focusten we ons op sporen en tactische afleidingen. Maar ook op vraagstukken als: Wat als er een drone of helikopter komt, en wat moeten we doen als we door honden achtervolgd worden. 

Rick en Laura hunted
Achternagezeten worden terwijl je door de wildernis trekt, bent is toch een avontuur van een totaal andere orde. Ineens moet je bewust gaan nadenken aan dingen die zo normaal zijn. 

Onze tactiek

Zo wil je niet lopen op een pad, maar juist net ernaast, om minder sporen achter te laten. Wil je met elkaar overleggen dan kan je dit niet gewoon even midden op het pad doen, maar moet het in de bosjes. En stil, alles moet zo stil mogelijk. 

Ook werd ons vooraf gevraagd of wij ‘s-nachts vuur gingen maken. Maar we hebben bewust onze vuursteentjes en hoofdlampjes thuisgelaten. De een laat sporen achter en de ander is goed zichtbaar in de nacht. Zo kan je in de wildernis (waar immers geen elektrische verlichting in de buurt is) licht al op kilometers afstand zien in het donker. 

Een echte uitdaging

Hunted speelde zich af midden in de wildernis van Bulgarije. We zaten in een enorm divers landschap. Zo liep je de ene dag in de brandende zon midden op een kale bergtop en de andere dag liep je door een dicht bos vol met naaldbomen. Het was een echte uitdaging om goede paden te vinden, vooral omdat deze er niet echt waren. Voor je het wist stond je ineens op de rand van een ravijn en moest je weer rechtsomkeert maken. Ook hebben we vaak op handen en voeten moeten verplaatsen omdat het zo dichtbegroeid was. Dit allemaal in één van de meest droge periodes aan het einde van de zomer. 

Rick en Laura hunted

We moesten dus rekening houden met allerlei verschillende dingen. Ook hebben we de hunters toch wel een beetje onderschat. Te zien dat ze de top van Nederland op gebied van opsporing hadden ingeschakeld heeft ons toch wel verbaasd. Wat ze daarnaast allemaal uit de kast weten te trekken is ongelofelijk. Kijk maar tegen wie we opgewassen moesten zijn. Dit was de crème de la crème!  Of dit uiteindelijk gelukt is? Daarvoor moet je de serie kijken!

Terugblik

Het was echt een geweldige ervaring om mee te doen. Niet alleen om te zien hoe het er bij zo’n grote productie achter de schermen aan toe gaat. Maar vooral om af te reizen naar Bulgarije. Want of wij hadden onderschat hoe wild het in Bulgarije was: ‘ja, dat denken we wel.’ Vragen ze ons ooit opnieuw om mee te doen, dan zal ik daar geen moment over twijfelen.  

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?