Home » Blogs
bergwandelen in Italië met de hond

Met je hond naar Italië

8 mei, 2018 - 12:09 - Daan Couwenbergh

Al jaren brengen wij onze vakanties door in Italiaanse bergen. De Brenta Dolomieten, het Italiaanstalige gedeelte van de Dolomieten, west van Bolzano en Trento, zijn daarbij onze favoriet. Heerlijke wandelingen waarbij je niemand tegenkomt en lunchen of dineren in een typisch Italiaanse Rifuglio of Malga. Voor ons de beste combinatie tussen de fantastisch mooie bergen die Italië te bieden heeft en het heerlijke eten dat alleen de Italianen kunnen maken.

Vakantie afstemmen op de honden

Na een paar jaar in Italië geweest te zijn komt Fleur, onze labrador bij ons wonen en ook haar zien we tijdens vakanties genieten van het leven in de bergen. Waar ze in Nederland vaak achter ons loopt, loopt ze in de bergen altijd voor ons met haar staart vrolijk kwispelend omhoog. Wanneer ook onze tweede hond, dalmatiër Storm, mee gaat naar Italië worden onze tochten langer en intensiever. Ook stemmen we de vakanties meer af op het wandelen met de honden. Onze wintersportvakanties veranderde langzaam in wandelvakanties waarbij af en toe nog geskied werd. En ook tijdens deze vakanties gaan de honden met ons mee. Met dit weer is het bijna niet voor te stellen maar sneeuwschoenwandelingen in de bergen samen met de honden dat is echt sprookjesachtig. Uren lopen in het gedempte geluid van de sneeuw met de zon op je blote armen is echt heerlijk!

bergwandelen in Italië met de hond

Frisse duik voor de honden

In de zomer maken we graag dagtochten van een uur of zes tot acht. Het grote voordeel van het lopen op hoogte is dat dit qua temperaturen voor ons maar zeker ook voor de honden goed te doen is. De bergmeren en watervallen weten we inmiddels goed te vinden, dus een frisse duik voor de honden op een warme dag moet ook kunnen.

Aan al deze mooie vakanties zit één groot nadeel dat iedereen waarschijnlijk kent: na een paar weken komt altijd dat moment dat je weer naar huis moet gaan. Steeds meer gaat dit moment ons tegen staan. De bergen hebben zo’n grote aantrekkingskracht op ons dat wij na jaren op en neer reizen beginnen te dromen over verhuizen naar Italië. Hoe mooi zou het zijn om elke dag wakker te worden en uit je raam de bergen te kunnen zien? Je ochtendrondje met de honden naar dat bergbeekje te kunnen maken?

bergwandelen in Italië met de hond

Steeds meer interesse in bergvakantie met de hond

Om ons heen merken we dat er steeds meer mensen interesse beginnen te krijgen in hoe wij dat aanpakken met onze honden in Italië. Kan dat allemaal wel? Hoe werkt dat met accommodatie? Italianen houden toch helemaal niet van honden? Allemaal vragen die wij vaak krijgen van mensen die hun hond eigenlijk ook wel mee willen nemen. Want ook zij willen met hun hond naar Italië om de bergen in te trekken en mooie tochten te maken.

bergwandelen in Italië met de hond

Met een groep de bergen in

Met dit in ons achterhoofd maken wij onze droom waar met Milora. Inmiddels hebben we al een aantal reizen georganiseerd speciaal voor mensen met honden. Natuurlijk in ‘onze’ Brenta Dolomieten. Wanneer we op zaterdagmiddag een nieuwe groep ontvangen moeten de honden net als de baasjes even de groep aftasten. Hoe klikt het en wie staat er bovenaan in de roedel? Zondags maken we onze eerste wandeling: we vertrekken vanaf de berghut en beginnen vrij vlak. Na een half uurtje beginnen de eerste echte hoogtemeters. Doorstappen en af en toe een stukje klimmen. Door de grote hoeveelheid gevallen sneeuw dit jaar weten we niet helemaal zeker of we helemaal boven kunnen komen. Extra leuk is het daarom als we het hoogste punt halen en daar heerlijk kunnen lunchen. Na de lunch gaan we weer afdalen. De honden nemen af en toe een afslag naar de sneeuw, want warm is het wel! Bijna beneden kiezen we ervoor om nog een stukje naar de waterval te lopen. Van de winter was deze bevroren maar het geluid van het vallende water voorspeld voor dit moment iets heel anders. Wanneer we bij de waterval aankomen zien we het water hard naar beneden kletteren.

bergwandelen in Italië met de hond

Na een uur of vijf komen we weer terug bij de berghut. De honden vertrekken naar hun mandjes om bij te komen en ook bij de baasjes gaan de benen even omhoog. Aan het eind van de dag staat er een gezamenlijke maaltijd op het programma. We gaan dus nog even aan de bak en koken een lekkere pasta voor onze gasten. De groep heeft elkaar vandaag leren kennen en we kunnen de dag afsluiten met een gezellige avond. Na een lange dag hebben ook wij tijd om bij te komen; wat een heerlijke baan hebben we toch!

Wil jij ook een keer met je hond naar Italië? In september en oktober bieden wij weer nieuwe reizen aan. Kijk op www.metjehondnaaritalie.nl voor meer informatie.

A presto in Italia!

Michiel en Vera Schwarte

 

 

 

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!