Home » Blogs

Tabaretta Klettersteig

9 juli, 2015 - 09:47 - Frank Rempe

De Alpen roepen! Het is bijna zomer! In de voorbereiding op de zomervakantie blader ik een aantal Bergen Magazines door en ik lees ik nogmaals de rapportage over klettersteigen. 

Ik heb in de afgelopen winter op sneeuwschoenen een aantal mooie toppen beklommen onder een strak blauwe hemel. Een geweldige ervaring! Maar uiteindelijk ben ik toch meer een zomeralpinist en de inspiratie uit het artikel over klettersteigs doet me alweer wegdromen.

Klettersteigen

Dat het klimmen van een klettersteig een aantal andere vaardigheden vraagt heb ik al eerder geschreven. Een klettersteig is vaak zeer toegankelijk. Maar juist daarom moet je weten wat je doet en daar is tochtplanning een wezenlijk onderdeel van. Daarnaast zijn de krachten die vrijkomen bij een val en de manier waarop je touwrem dat opvangt anders dan bij bijvoorbeeld rotsklimmen. Vallen in een klettersteig is ‘not done’, en moet vanwege het grote gevaar altijd worden voorkomen.

Een toenemende moeilijkheidsgraad betekent vaak dat de beklimming langer, zwaarder en (soms) uitdagender wordt. Bijvoorbeeld de Daubenhorn boven Leukerbad. Een prachtige klettersteig in een Alpine omgeving en vooral lang en zeker niet te onderschatten.

Tabaretta

In de vorige zomervakantie heb ik de Tabaretta klettersteig geklommen waarvan ik vind dat die wel een aparte vermelding waard is. ’s Morgen in alle vroegte rij ik vanuit het mooie Vinschgautal uit omhoog naar Sulden. In het donker laat ik het groene dal met allen appelboomgaarden achter me en loop omhoog het alpine landschap in. Op weg naar de Tabarettahütte (2556m) en van daaruit richting de instap van de route.

Tabaretta is anders! En daar wordt mijns inziens in de boekjes te weinig nadruk op gelegd. Tabaretta is meer een hoog alpine beklimming waarbij je jezelf zekert aan de klettersteigkabel. In de route zijn alle stiften, beugels en tredes weggelaten. Er is alleen een kabel. Zelfs in de extreem zware sleutelpassage. Lonend is de klettersteig wel. Prachtige rots(klim)passages waar de kabel niet gebruikt kan worden voor je voortbeweging, schitterende uitzichten en dus een geweldige beleving.

 Maar een waarschuwing vind ik wel op zijn plaats. De extreme aspecten worden in de beschrijvingen en ter plekke niet gegeven en kunnen leiden tot onderschatting van deze ‘buiten categorie’ klettersteig.

Helaas heeft mijn camera het begeven, dus de mooie foto’s kan in niet laten zien. Maar even zoeken op internet levert de nodige verhalen en foto’s op.

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!