Home » Blogs
wijnwandelen in wallis zwitserland

Wijnwandelen boven de Rhône

11 april, 2024 - 17:52 - Jonathan Vandevoorde

In september gingen de twee winnaars van de Bergen Magazine fotowedstrijd mee op een volledig verzorgde reis door Wallis. Sara Swier en Djoy Boer beleefden het mooiste van wat Zwitserlands hoogstgelegen kanton te bieden heeft. In deze reeks blogs lees je over hun ervaringen onderweg.

Dat in Wallis mediterrane temperaturen kunnen heersen – in de Rhônevallei schijnt de zon driehonderd dagen per jaar– hebben we gemerkt tijdens onze wandeling tussen de wijngaarden van het huis Les Celliers de Sion. Djoy, die zichzelf een zonaanbidster noemt, is helemaal in haar element tussen de rijpe trossen cornalin, humagne rouge en petite arvine. 

Nadat hij ons enkele wijnen heeft laten proeven, leidt Jean-Marc van wijnmakerij Les Celliers de Sion ons over de steile terrashellingen tussen eeuwenoude stutmuren omhoog, tot bij een irrigatiekanaal, de bisse de Clavau. Jean-Marc legt ons uit dat vanwege het mediterrane klimaat, irrigatie met water uit de bergen altijd noodzakelijk is geweest. De klimaatverandering is een gemengde zegen voor Wallisers: zoveel extra warme dagen is goed voor de druiven en de smeltende gletsjers zorgen ervoor dat er altijd genoeg water door de kanalen loopt. 

Vlak wandelend langs de oude bisse volgen we eigenlijk een stukje van de Chemin du Vignoble, een meerdaagse wandelroute die zowat alle wijngoederen boven de Rhône met elkaar verbindt. We bereiken de idyllisch gelegen Guérite Brûlefer, een openluchtrestaurantje waar we ons op het terras op ooghoogte met de middeleeuwse kasteelruïne van de kantonshoofdstad Sion installeren. We kijken over heel de Rhônevallei. Hier doen we zoals de Zwitsers in hun vrije tijd doen: tafelen in de schaduw, witte wijn drinken, brood, vleeswaren en kaas eten en vooral praten over de goede dingen des levens. Djoy: “Het is verrassend hoe gepassioneerd de Wallisers over hun wijnen zijn. Ze vertellen niet alleen graag over hoe mooi hun bergen zijn, maar ook over wat hun land aan cultuurgoed te bieden heeft.” 

afbeelding van Jonathan Vandevoorde

Jonathan Vandevoorde is hoofdredacteur van Bergen Magazine en is gediplomeerd bergwandelgids, freelance reisjournalist en -fotograaf. Hij is getrouwd en heeft twee berggeiten.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?