Thüringer Wald

Thüringer Wald. Foto Kraetzsche Photo

Thüringer Wald

Thüringer Wald. Foto Kraetzsche PhotoWat normaal aangeduid wordt met het begrip Thüringer Wald is het aaneengesloten gebied van het Natuurpark Thüringer Wald, het Natuurpark Schiefergebirge-Obere Saale en het UNESCO Biosferen Reservaat Vessertal tezamen (in totaal 305.200 ha). Het is het grootste samenhangende aaneengesloten natuurgebied in Duitsland. Niet voor niets heet Thüringen dan ook Het Groene Hart van Duitsland.

Ligging
De Thüringer Wald is een bergketen die de zuidgrens vormt van de Duitse deelstaat Thüringen. Het was tevens de grens van de voormalige DDR. Deze bergketen begint bij Eisenach en loopt in zuid-oostelijke richting tot vlak bij de Tsjechische grens.

Thüringer Wald. Foto unclekageDe noordzijde van het Thüringer Wald-gebergte is steiler en veel dichter bebost dan aan de zuidzijde. De bossen die ook de kam van het woud tooien worden naar het zuiden toe opener. Het landschap is daar meer glooiend en afwisselender. De zuidzijde biedt zonnige bergweiden en adembenemende vergezichten richting Frankenland in Beieren en naar de Thüringer Rhön. Deze zuidkant is daarmee een waar eldorado voor wandelaars, fietsers en langlaufers.

Klimaat
In het kort kan men zeggen dat het Thüringer Wald-gebergte intensievere zomers en intensievere winters heeft dan het Nederlandse klimaat. 's Zomers is het vaak warmer dan in Nederland wat een aangenaam vakantieklimaat oplevert. Het is vaak droger, maar als het regent kan het ook intensiever regenen. De winters geven heel vaak uitstekende wintersportweer. Het meest sneeuwzeker is de periode januari en februari, maar er zijn ook genoeg winters waarin van midden november tot midden maart het hele Thüringer Wald met sneeuw bedekt is.

Wintersport in Thüringen
Het Thüringer Wald nodigt zijn gasten uit op honderden kilometers langlauf loipen en meer dan 30 skiliften en pistes. Je vindt er alles van skispringschansen, bobslee banen, sneeuwschoenwandelen tot en met arrenslede tochten en sledehonden tochten en wedstrijden.

Gemiddeld ligt er negentig dagen per jaar voldoende sneeuw op het Thüringer Wald om wintersporten te bedrijven. Dit is op het westelijke Thüringer Wald wat minder dan verder oostwaarts. De langlaufski is het traditionele winterse vervoermiddel van de Thüringer Walder. De Rennsteig wandelweg wordt grotendeels als dubbele loipe gespoord.

Het wintersportcentrum Oberhof met zijn Rennsteig-arena, biatlonstadion, wedstrijd rodelbaan en skispringschansen, was al in de DDR-tijd het 'mekka van de biatlon sport' en is dat nog steeds. Ook gasten kunnen hier bobsleeritten meemaken, biathlonschieten en rodelen. Of in de Skisporthal Oberhof gaan langlaufen op een interessant parcours dat 2 km lang is en ook de afdalingen en stijgingen van het natuurlijke landschap biedt.

Wandelaars kunnen genieten van het sprookjesachtige winterlandschap op geprepareerde wandelpaden bijvoorbeeld rond Masserberg. Of met sneeuwschoenen in de stilte van de ongerepte natuur genieten, daar waar de andere wintersporters niet meer komen. Er is een sneeuwschoenverhuur in Langenbach bij Schleusingen. Rond langenbach hebben zij sneeuwschoenroutes uitgezet. Er worden ook sneeuwschoen wandel-introducties en tochten met gids vanuit Langenbach georganiseerd. 

Wandelvakantie
Voor een wandelvakantie in Duitsland zijn Thüringen en het Thüringer Wald het neusje van de zalm. Er zijn 16.000 km bewegwijzerde wandelpaden en nog veel meer interessante paden zonder bewegwijzering.

Het Duitse Wanderinstitut heeft in samenwerking met het Wanderverband vele wandelroutes getest en er ook kwalificaties aan ontleend. Zo kent Duitsland:

  • Thüringer Wald. Foto franksw80Kwaliteitswandelpaden (‘Qualitätswanderwege’). Dit is de hoogste certificatie.
  • Premie wandelpaden (‘Premium Wanderwege’). Dit is een iets lagere kwalificatie, die meestal aan de certificatie als kwaliteitswandelpad vooraf gaat.

Deze certificatie houdt zeker niet in dat wandelroutes die niet een van deze certificaten hebben minder mooi of slechter bewegwijzerd zouden zijn. Integendeel zelfs. Ze zijn vaak rustiger, meer natuurgericht en de gemeente of het district waar ze onder vallen heeft gewoon niet de moeite en vooral het geld geïnvesteerd om de wandelroute te laten certificeren.

Het bekendste kwaliteitswandelpad in Duitsland is de Rennsteig. Het is tevens het oudste en geschiedkundig interessantste wandelpad. Voor de doorsnee Duitse wandelaar is het tenminste een keer lopen van de Rennsteig een ware 'must'.

Fietsen in Thüringen
Het Thüringer Wald is een eldorado voor de liefhebbers van fietstochten of mountainbikers. Behalve de traditionele Rennsteig voor wandelaars is er ook een Rennsteigroute voor fietsers uitgezet. Ga je fietsen op fietspaden (meestal asfalt) of de bonds- en landwegen dan volstaat een hybride fiets liefst met 21 versnellingen. Wil je meer op bos- en wandelpaden dan heb je een ATB of mountainbike nodig. Een Nederlandse City-bike met 3 tot 7 versnellingen is in het gebergte ontoereikend.

Bron: thüringerwald.nl

Vakantietip - 28 sep 2011

De Adlersberg is een 849 meter hoge berg in het Thüringer Wald. Bovenop staat een uitzichttoren. Boven bij de toren kun je opzoek gaan naar een geocache. Lees hier meer over wat geocachen is.

By Falko Göthel www.quermania.de (selber fotografiert) [CC BY-SA 2.0 de], via Wikimedia Commons
Wandelroute - 21 sep 2011

Midden door het Thüringer Wald loopt een prachtige wandelroute die over alle zeven bergtoppen gaat die meer dan 900 meter hoog zijn.

Vakantietip - 21 sep 2011

De Oberweissbacher Bergbahn is het enige kabelspoor van Thüringen en het steilste bergspoor ter wereld voor spoorwegrijtuigen met normale spoorbreedte. Van het dal- naar het bergstation overwint het spoor bij een stijging van 25 % een hoogteverschil van 323 meter.

Rennsteiggarten Oberhof. Foto RennsteiggartenOberhof.de,
Vakantietip - 21 sep 2011

In Thüringen lokken niet alleen historische tuinen en parken rondom burchten en kastelen, maar nog veel meer tuinarchitectonische bijzonderheden. Het egapark Erfurt, dat het gehele jaar door geopend is, geldt met zijn uitgestrekte bloemperken, plantenkassen, wisselende tentoonstellingen en Duitslands unieke tuinbouwmuseum als één van de mooiste recreatieparken van de deelstaat.

Rennsteig
Wandelroute - 2 mei 2011

De Rennsteig is het beroemdste en oudste wandelpad van Duitsland. Het is verbonden met veel geschiedenis, sagen en legenden waar je tijdens de wandeling mee kennis maakt. De Rennsteig is een 168 kilometer lang wandelpad dat van Hörschel bij Eisenach naar Blankenstein nabij de de Tsjechische grens loopt. 

Abonneren op Thüringer Wald