Rennsteig

Rennsteig: het oudste lange afstandswandelpad van Duitsland

Duur: 

Meerdaags met een totale wandelduur van 45 uur

Startplaats: 

Hörschel bei Eisenach

De Rennsteig is het beroemdste en oudste wandelpad van Duitsland. Het is verbonden met veel geschiedenis, sagen en legenden waar je tijdens de wandeling mee kennis maakt. De Rennsteig is een 168 kilometer lang wandelpad dat van Hörschel bij Eisenach naar Blankenstein nabij de de Tsjechische grens loopt. De Rennsteig werd voor het eerst vermeld in 1330 als “Rynnestig” wat 'hoogteverschillen overwinnend bergpad voor snelle voortbeweging' betekent.

De Rennsteig is een kamweg over het Thüringer Woud gebergte, het Thüringer Schiffergebirge en het Frankenwald. De Rennsteig is zowel verbindingsweg als scheidingsweg. Het is de verbindingsweg tussen de talrijke pasovergangen. Het is een waterscheiding tussen de stroomgebieden van de rivieren Weser, Rijn en Elbe.

De Rennsteig is in 2008 door de Duitse koepelorganisatie voor wandelen - Deutsche Wanderverband - gecertificeerd als kwaliteitswandelpad: Qualitätswanderweg Wanderbares Deutschland. Dit keurmerk garandeert een interessante en afwisselende wandelvakantie over goede wandelpaden. 

Aan de Rennsteig liggen de volgende plaatsen: Hörschel bei Eisenach, Wolfsburg-Unkeroda, Ruhla, Steinbach, Brotterode, Floh-Seligenthal, Oberhof, Suhl-Goldlauter, Gehlberg-Schmücke, Schmiedefeld am Rennsteig, Stützerbach, Allzunah, Frauenwald, Neustadt am Rennsteig, Masserberg, Friedrichshöhe, Siegmundsburg, Scheibe-Alsbach, Steinheid, Neuhaus am Rennweg, Ernstthal am Rennsteig, Spechtsbrunn, Tettau, Steinbach am Wald, Blankenstein.

De huidige Rennsteig is verdeeld in 6, 8, 9 of 10 etappes die variëren van 14 tot 33 kilometer per dag met een totale wandelduur van 45 uur. De Rennsteig is voor een klein deel onderdeel van het Europeese langeafstandswandelpad E10 Warschau – Noordzee.

Voorbeeld etappe-indeling

  1. Hörschel - Hohe Sonne, Afstand- 14,6 km
  2. Hohe Sonne - Grenzwiese, Afstand- 19,3 km
  3. Grenzwiese - Grenzadler, Afstand - 27,5 km
  4. Grenzadler - Allzunah, Afstand - 19,8 km
  5. Allzunah - Friedrichshöhe, Afstand - 24,2 km
  6. Friedrichshöhe - Spechtsbrunn, Afstand - 23,3 km
  7. Spechtsbrunn - Brennersgrün, Afstand - 19,0 km 
  8. Brennersgrün - Blankenstein, Afstand - 20,6 km

Meer informatie en boeken: thueringer-wald.nl

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)