Jura

Jura

De Jura is een middengebergte op de grens van Frankrijk en Zwitserland. Het is een oud berggebied, waarvan de toppen zich parallel aan elkaar uitstrekken van noord naar zuid. Naar het westen verloopt de Jura terrasvormig, aan de oostzijde daalt het gebergte met een hoge, steile wand af naar het Zwitserse Mittelland. 

De Crêt de la Neige (1718 m) is de hoogste berg in de Jura en ligt in het zuiden in Frankrijk. De Jura is grotendeels bedekt met loofbossen en sparren, tot wel 1300 meter hoogte en kent veel grotten en kloven.  

Het klimaat is, vooral in de Franse Jura, vochtig en 's winters ruw en koud. Er valt vrij veel regen behalve in het midden van de zomer. De zomers zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in de Alpen, niet uitgesproken warm.

Jura Höhenweg
Reportage - 29 aug 2019

Praktische informatie voor een wandeltocht over de Jura Höhenweg. De Jura-Höhenweg volgt de hele boog van de Jura.

Op vakantie naar de Haut Jura. Foto Jesse Mason
Reportage - 15 sep 2015

Het Franse departement Jura ligt in de regio Franche-Comté op de grens met Zwitserland en dankt zijn naam aan het Juramassief. Zowel de Hautes-Combes als het Forêt du Risoux liggen in het regionaal natuurpark de Haut-Jura. De lieflijk glooiende weilanden in combinatie met eindeloze bosgebieden en spectaculaire geologische formaties maken de Haut-Jura tot een prachtig en afwisselend bergwandelgebied.

Absint
Reportage - 20 nov 2012

In het kleine Zwitserse Juradorp Couvet staat de wieg van ‘de groene fee’, zoals het groene sterk alcoholische brouwsel uit de streek liefkozend genoemd werd.

Abonneren op Jura