Het beste uit 10 jaar Bergen Magazine

Begin 2007 kwam de eerste Bergen Magazine uit en ondertussen zijn we alweer in de 10de jaargang beland! In die jaren hebben onze gedreven auteurs een indrukwekkend archief aan boeiende en vaak tijdloze verhalen over de bergen bij elkaar geschreven en gefotografeerd. We vroegen aan de leden van de redactie om hun favoriete reportage te kiezen. Deze 10 verhalen zijn nu beschikbaar als PDF pdf-bestand!
We vinden het leuk om te weten welke van deze 10 verhalen jouw favoriet is, laat het ons weten.

De keuze van Marcia van Bijnen, eindredacteur

Ronald Naar – Een leven voor de bergen, Robert Weijdert, 2011, nr. 3
“Het artikel van Robert Weijdert naar aanleiding van de dood van Ronald Naar is voor mij hors catégorie. Geen reportage, maar toch… Menselijk, filosofisch en geschreven met die rake pen.”

Lees het artikel hier

De keuze van redacteur Mark van Hattem

Romaanse kerken in de Catalaanse Pyreneeën – Een ontdekkingsreis vol verrassingen, Ton Joosten, 2008, nr. 3
“Het is heel moeilijk om reisreportages te maken die iets toevoegen aan alles wat al eerder geschreven is. Iedereen die in de Catalaanse Pyreneeën heeft gewandeld, kent die oeroude, stoere kerkjes, maar bijna iedereen loopt eraan voorbij. Ton Joosten niet. Door juist die kerken tot onderwerp te maken, voegt zijn artikel iets belangrijks toe aan onze kennis – en aan onze wandeling.”

Lees het hele artikel hier

De keuze van redacteur Noes Lautier

Bergen voor romantici, Frank Peters, 2015, nr. 4
“Dit was het eerste verhaal dat in me opkwam, omdat ik onmiddellijk zin kreeg had gekregen om de computer af te sluiten, mijn bergwandelspullen in te pakken en op avontuur te gaan. Fantastische foto's, veel humor, heerlijk verhaal én een formidabel gebied. Volgens mij is Franks trektocht de essentie van bergenplezier.”

Lees het hele artikel hier

De keuze van Frank Peters

Carrel & Bonatti – Heldendom en tragiek op Italiës woeste hoogten, Bert Vonk, 2013, nr. 4
“Het gaat om een prachtig verhaal over twee klimlegenden uit de bergsport en Bert heeft het heel boeiend geschreven. Ik heb zijn verhaal in één adem uitgelezen.”

Lees het hele verhaal hier

De keuze van Peter Strookman

Mont Blanc, een (on)beantwoorde liefde, Frank Peters, 2014, nr. 4
“Het is de combinatie van de fraaie foto's en het persoonlijke verhaal van Frank die mij aanspreekt. Hij weet in het artikel de angst, hoop, trots, frustraties en emoties tijdens de klim levendig te beschrijven, waardoor je als het ware meelift in zijn rugzak. Dan voel je als lezer op het einde de teleurstelling van het niet halen van de top. Daarmee blijft de mythe en mysterie van de hoogste berg van Europa in leven.”

Lees het hele artikel hier

De keuze van Jan van der Straaten

GTA – van Monte Rosa naar Middellandse Zee, Ignace Fermont, 2013, nr. 1
“Ik heb de Grande Traversata delle Alpi bijna geheel gelopen en ik ben steeds onder de indruk geweest van deze route. De aanpak van Ignace vind ik heel goed. Hij levert voor mij de beste mix van een wandelverhaal en informatie over de regio waar je doorheen trekt.”

Lees het hele artikel hier

De keuze van Jonathan Vandevoorde, hoofdredacteur

De groene harten van de Alpen – Hoe herders, boeren, bakkers en bergsporters de bergen levend houden, verschillende auteurs, 2008, nr. 4
“De portretten van deze mensen die in de Alpen ‘groen’ ondernemen sprak mij persoonlijk erg aan. Zij hebben hun bestaan zo ingericht dat ze kunnen leven van hun liefde voor hun streek en dat op een duurzame manier. Hun verhalen brengen de bergen bovendien tot menselijke proporties terug. Ze laten zien dat de mooie natuur er, ondanks de sociaaleconomische bedreigingen, een toekomst heeft, door het verrichten van kleine wonderen, elke dag weer.”

Lees het hele artikel hier

De keuze van Simone van Velzen

Galenstock Rocks!, Dirk-Sytze Kootstra, 2014, nr. 3
“Samen met je partner gaan klimmen in de bergen, ik kan me geen fijnere dag voorstellen. De mazzelkonten vinden nog een bergkristal ook. Achteraf blijken ze niet met zijn tweeën, maar met zijn drieën geklommen te hebben: ze zijn zwanger! Simpelweg een prachtig verhaal, dat me recht in het hart raakte.”

Lees het hele artikel hier

De keuze van Bert Vonk

De geur van de schepping, Harry Muré, 2007, nr. 1 
“Harry heeft een pakkende schrijfstijl. Hij kleurt het verhaal van zijn bergtocht met originele beschrijvingen van het landschap, klimgeschiedenis, een voor leken begrijpelijke uitleg van de technische aspecten van het rotsklimmen en – last but not least – persoonlijke beleving.”

Lees het hele artikel hier

De keuze van Sean Vos

IJzervreten boven het Sextner front, Jonathan Vandevoorde, 2014, nr. 5
“Een artikel dat de lezer letterlijk meeneemt langs de ijzeren wegen en de oorlogsgeschiedenis van een van de mooiste stukjes Dolomieten. Door deze reportage krijg ik alleen maar meer zin om de klimgordel aan te doen en de karabiners aan de vele kilometers staalkabel te haken, op zoek naar de stille getuigen van de heftige strijd die hier ooit is gevoerd.”

Lees het hele artikel hier

Bestand: