Macedonië

Wandelen in Macedonië. Foto Tony Moerkens

Macedonië

Wandelen in Macedonië. Foto Tony MoerkensMacedonië staat bekend om haar rijke cultuurhistorie, ongerepte natuur. Lange tijd was het een zeer geliefd vakantieoord voor vele Nederlanders. Het land, met name de stad Ohrid, werd in 1939 al beschreven door de Nederlandse schrijver A. Den Dolaard, waardoor een buitengewone belangstelling van de Nederlandse toerist voor het land ontstond. Helaas maakten de oorlogen in de Balkan van de jaren '90 hier een einde aan. De laatste jaren weet de Nederlandse toerist het land echter weer te herontdekken.

De Republiek Macedonië is de meest zuidelijke deel van voormalig Joegoslavië. Er bestaan meerdere legendes over het ontstaan van de naam Macedonië. Volgens enkelen komt het van de naam van de eerste Macedonische koning Makedon. Geleerden geloven dat de naam uit het oud Macedonische 'makos', wat groot of hoog betekent, en 'don', wat land betekent, voortkomt. Vrij vertaald betekent het dus groot, hoog en bergrijk land.

Wandelen in Macedonië. Foto Tony MoerkensMacedonië grenst aan Griekenland, Albanië, Kosovo, Servië en Bulgarije. De hoofdstad is Skopje. De belangrijkste rivieren van Macedonië zijn de Vardar, Crna Reka, Treska en Bregalnica maar zij zijn alleen in het voorjaar bevaarbaar met een kano. De grootste meren zijn het Meer van Ohrid, het Prespameer en het Dojran meer. Het klimaat is typisch mediterraan, met hete, droge zomers en milde tot strenge winters.

Wandelen in Macedonië

Deze zijn slecht aangegeven en altijd in dezelfde kleuren gemarkeerd.
Helaas kun je hier weinig op vertrouwen en is een gids of Kaart/GPS een noodzaak

Nationale Parken

Er zijn drie Nationale Parken in Macedonië;

Wandelen in Macedonië. Foto Tony MoerkensMavrovo National Park en ligt het westen, aan de weg tussen Gostivar en Debar aan de Albanese grens.
De hoogste bergtop van Macedonië is de Korab (2764 m), deze bevindt zich op het drielandenpunt met Macedonië, Albanië en de Servische provincie Kosovo. Omdat het aan de grens ligt is deze route zonder gids geen aanrader. De markeringen zijn redelijk en met goed weer wel te vinden.

Pelister Nationaal Park in het zuiden bij Bitola aan de grens met Griekenland.
De Pelister Top (2601m) is van verschillende zijde te beklimmen. Afhankelijk van de route zijn de markeringen goed tot niet aanwezig. Soms verdwijnen ze ook midden in een route of lopen routes door elkaar in dezelfde kleur.

Wandelen in Macedonië. Foto Tony MoerkensGaličica Nationaal Park, in het zuiden tussen het Ohrid Meer en het Prespa Meer.
De bergtop is Magaro (2255m) bevindt zich aan de grens met Albanië.
De route is aangegeven en goed te doen zolang er geen mist is. Hier is niet echt een gids voor nodig. Eigenlijk heb je voor geen enkele wandeling aan het Ohrid Meer een gids nodig en in het Nationaal Park Galičica zijn sinds 2011 de borden goed te noemen.

Geschiedenis

Macedonië is een land dat vermeld staat in de Bijbel. De eerste reis van de apostel Paulus buiten Azië is naar Macedonië geweest, waar hij preekte onder de Macedoniërs. Een ander 'apostel' spreekt ook over Macedonië. De apostel van de moderne wereldliteratuur, Gabriel Garcia Marques. In zijn roman 'Honderd jaar eenzaamheid' beschrijft Marques de wijze scheikundigen uit Macedonië.

Onafhankelijk vanaf 1991

In 1941 nam het Macedonische volk samen met de andere Joegoslavische volkeren deel aan de Tweede Wereldoorlog. Het resultaat van deze oorlog was de toetreding van Macedonië tot de Federatieve Volksrepubliek Joegoslavië op 2 augustus 1944. Bij het referendum in 1991 is Republiek Macedonië een onafhankelijke staat geworden.

Bevolking

Macedoniërs 65%, Albanezen 25%, Turken 3,9%, Roma 2,7% and Serviërs 1,8%.

Bron: Tony Moerkens | Adventuretours Macedonia 

Galicica berg macedonië
Nieuws - 10 sep 2013

Het Galičica gebergte in het zuiden van Macedonië. Het ligt tussen het meer Ohrid en het meer Prespa. Het Het Galičica gebergte is bekend om de uitzichten!

Abonneren op Macedonië