Galicica berg macedonië

Gebergte van de week – Galičica (Macedonië)

Het Galičica gebergte ligt in het zuiden van Macedonië, dichtbij de grens met Albanië. Het gebergte ligt op de grens van de gemeenten Ohrid en Resen, tussen de twee grootste meren van Macedonië: het meer Ohrid en het eenzame en verlaten meer Prespa, “het slapende meer”. De hoogste berg in het gebied is de Magaro (2.254 m). De kam van het Galičica gebergte loopt ongeveer in noord-zuid richting, vanaf de stad Ohrid tot aan waar het overgaat in het Albanese Mali i Thatë gebergte. Het Galičica gebergte staat bekend om de bloemenrijke bergweiden, de panoramische paden en de scherpe rotsgraten.

Nationaal Park Galičica

Het gedeelte tussen de twee meren, Ohrid en Prespa, die ondergronds met elkaar in verbinding staan, behoort tot het Nationaal Park Galičica, dat een oppervlakte bestrijkt van ongeveer 227 vierkante kilometer. In het Nationaal Park Galičica is een rijk aanbod van plantenleven te vinden van ongeveer 800 verschillende soorten waarvan, tot op heden ontdekte, elf inheemse, die zich exclusief op de hellingen van het Galičica gebergte bevinden. Mede daarom is dit park ooit uitgeroepen tot één van de zeven mooiste natuurparken in de wereld.  

Sommige delen van het Nationale Park staan onder strenge bescherming waardoor ze alleen toegankelijk zijn met permissie van het parkbeheer. Onder de beschermde gebieden valt onder andere het onbewoonde eiland Golem Grad, de St. Naum bronnen nabij het Ohridmeer, de klifkusten langs de beide grote meren en het gebied rondom de berg Magaro. Het laatstgenoemde gedeelte is de leefomgeving van steenarenden, slechtvalken en vale gieren. In het park komt ook de zeldzame balkanlynx voor, een bedreigd soort en tevens een nationaal symbool van Macedonië. Sinds 2 februari 2000 behoort het park samen met nog drie andere nationale parken tot het grote Prespapark, het eerste grensoverschrijdende beschermde gebied in de Balkan.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Golem Grad

In  het Prespameer, bij het drielandenpunt van Griekenland, Albanië en Macedonië, ligt een eilandje van iets meer dan 20 hectare groot, genaamd Golem Grad. Het eiland, waar eertijds kloosterlingen woonden, staat bekend vanwege de oude ruïnes en vroeg-christelijke kerken die zich er bevinden. Halverwege de twintigste eeuw verliet de kleine kloostergemeenschap het eiland en sindsdien is het onbewoond gebleven. Het eiland is sinds augustus 2008 opengesteld voor toerisme. Golem Grad is onderdeel van het Nationaal Park Galičica en bevat verschillende soorten dieren, vooral pelikanen en slangen. Het eiland wordt hierom ook wel Slangeneiland genoemd. Het dorp Konjsko ligt het dichtstbij, ongeveer twee kilometer er vandaan, en daarvandaan is het eiland per boot bereikbaar.

Toerisme Galičica

Tussen de twee grootste meren in het Galičica gebergte ligt de Livada bergpas (1.568 m). Via deze pas kun je de bergkam bereiken waar je een prachtig uitzicht kunt genieten over de beide meren, de Albanese bergen en het Galičica gebergte landinwaarts Macedonië. Toerisme is in Macedonië sterk  in opkomst maar dat betekent niet dat wandelpaden en klimroutes gemakkelijk te vinden zijn of zelfs aangegeven staan. Het beste is om in wat grotere dorpjes zoals Ohrid een gids te huren. De wandelpaden in het gebergte zijn vaak rotsachtig en slecht onderhouden en waterbronnen zijn schaars.

In de buurt van Ohrid zijn verschillende historische plekken zoals oude kloosters en forten te vinden. Ten oosten van het Prespameer ligt het klooster van Georgius in Kurbinovo. De mooiste fresco's van Macedonië, uit het jaar 1191, kunnen hier worden bewonderd. Het land in het hart van de Balkan biedt een gevarieerd programma van natuur, cultuur en rijke historie temidden van zigeunermuziek en traditionele gerechten.

 

Bron: wikipedia.org

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!