Bergen Magazine 2017-5

Bergen Magazine

Sneeuwschoen wandelen in de Allgäu

De Ober Allgäu blinkt uit in een uitgebreid netwerk aan loipes en sneeuwschoen wandel mogelijkheden. De winter in de Alpen is contrastrijk en op sneeuwschoenen lopen door de Allgäu  brengt je met deze contrasten in contact. Zo kan een tocht beginnen met een wachtrij voor de lift in Oberstdorf en eindigen met een urenlange eenzame wandeling door hoog alpine terrein. Matthieu Veldhuis neemt je mee op een aantal sneeuwwandel tochten van uiteenlopend niveau in deze uithoek van Duitsland waar nog volop stille plekken zijn.

Architectuur proeven & gastronomie snoepen

Tot ver over de grenzen is het Oostenrijkse Bregenzerwald in Vorarlberg beroemd voor zijn progressieve, duurzame architectuur in hout. Maar ook vanwege de gastronomie is dit misschien wel dé place to be in Oostenrijk. Wandelend in het zonnetje over gebaande sneeuwpaden bezochten we enkele bijzondere adresjes.

Sankt Antönien, Prättigau

“Hinter dem Mond, links”
Door een uithoek van de Zwitserse Alpen

Genieten van stilte in de winterse Alpen, het kan nog steeds. In het afgelegen Walser dorp Sankt Antönien besloten de inwoners dertig jaar geleden dat ze niet mee wilden doen aan de stormachtige ontwikkeling van het skitoerisme. Een beslissing die uit geldgebrek werd genomen maar later het fundament bleek te zijn onder het behoud van een natuurparadijs voor (winter)wandelaars en toerskiërs.

Winterwandelen in de Dolomieten

3 x wintersafari in de Dolomieten

In drie dagen verkennen we vanuit hetzelfde hotel drie verschillende wintersportgebieden in de westelijke Dolomieten. En dat op drie manieren: op langlaufski’s, op bergwandelschoenen en op sneeuwschoenen. Hoe afwisselend wil je het hebben? De enige constante in dit verrassingsmenu vormen de Dolomieten: op al onze tochten kijken de Geislerspitzen en de Langkofel uit de hoogte neer op onze nietige figuurtjes.

Wandelen door een wonderlijke woestenij

De Alta Via delle Dolomiti 1 is een van de klassieke meerdaagse treks die de indrukwekkende ‘bleke bergen’ van noord naar zuid doorkruist. Onze hoofdredacteur was vier dagen onderweg in het noordelijke deel van de populaire route. Een trektocht over makkelijke paden die hij ook geschikt acht voor beginnende huttentochters, maar dan wel met een uitstekende conditie…

Gotthard Tunnel Trail

100 kilometer wandelen over ’s werelds langste spoorwegtunnel

De nieuwe ‘GTT’ is een bewegwijzerde 5-daagse bergwandelweg die letterlijk twee werelden verbindt. Terwijl diep in de berg de snelle Gotthard-treinverbinding tot stand is gekomen loop jij in 5 dagen vanuit het kanton Uri via Graubünden naar het zonnige Ticino aan de zuidkant van het Gotthardmassief.

Wat leeft er op een rotswand?

De steile rotswanden van de Aiguille du Fruit (3048 m) maken indruk. De immense kliffen torenen ver boven de vallei uit en zijn het domein van behendige alpensteenbokken, vliegensvlugge rotskruipers en bikkelhard mansschild. Allemaal soorten die prima zijn aangepast aan een leven in een verticale wereld.

Omhoog in Connemara

Connemara is een van de ruigste delen van Ierland, bekend om haar wilde natuur en avontuurlijke schoonheid. Bergwandelen in Connemara is niet voor flauwerikken, want je loopt vaak door ongebaand terrein en het weer kan behoorlijk omslaan (four seasons in a day) en aan berghutten wordt niet gedaan.