Croagh Patric

Connemara, avontuurlijk bergwandelen aan de woeste westkust van Ierland

Connemara ligt aan de uiterste westkust van Ierland tussen Clew Bay en Galway Bay in de counties Mayo en Galway. Het wordt door het lange Killary Fjord doorsneden. Door haar ligging aan de Atlantische Oceaan en bergachtige kustlijn is Connemara tevens een van de ruigste delen van Ierland, bekend om haar wilde natuur en avontuurlijke schoonheid. Bergwandelen in Connemara is niet voor flauwerikken, want je loopt vaak door ongebaand terrein en het weer kan behoorlijk omslaan (four seasons in a day) en aan berghutten wordt niet gedaan. Zorg dus voor puike weerbestendige kleding en stevige stappers.

Tekst & foto’s Marcia van Bijnen

Maar er is meer te ervaren. Connemara is ook een streek vol cultuur, van archeologische vondsten, abdijen en verhalen. O ja, en van pubs. Bovendien kun je er uitstekend fietsen en zeekajakken. Voor de kust liggen namelijk talloze bewoonde én onbewoonde eilanden. 

Beste periode

Mei t/m september. Wel zijn juli en augustus vaak nat, dus kies bij voorkeur, mei en juni uit. Check altijd vooraf de weerberichten (www.met.ie of www.mountain-forecast.com) voor je de bergen in gaat.

Murrisk

Vervoer

Ryan Air vliegt dagelijks op Dublin. Neem de AirlineExpress 747 naar Heuston Rail Station en pak daar de comfortabele trein naar Westport, 3½ uur reizen, vooraf reserveren. Je kunt natuurlijk ook een auto huren en in 2½ uur naar Westport rijden. Ter plekke is een auto/taxi handig, want het achterland heeft weinig openbaar vervoer (www.rome2rio.com). 

Slapen

• Wij sliepen in het comfortabele Westport Coast Hotel, aan Westport Bay.
• Rond Leenane en Killary Fjord liggen leuke B&B’s en het Leenane Hotel. Tip: duik in het dorp een pub in voor een hapje, een pint en een goed verhaal.
Lough Inagh Lodge Hotel is een stijlvol en gezellig hotel in een voormalig jachthuis aan het water van de Lough Innagh. Uitgangspunt voor de Twelve Bens en de Maamturk Mountains. Een echte aanrader.

Twelve Bens

Gelopen routes

Dag 1: Mweelrea / Maol Réidh (814 m)
Prachtige maar ook ruige, ongemarkeerde tocht. Een kompas en kaart zijn onontbeerlijk, want je kunt van het ene op het andere moment in mist terechtkomen en dan is verdwalen (en een afgrond niet zien) snel gebeurd. 
Duur & hoogteverschil: 5-6 uur, 1073 m.

Start- & eindpunt: Langs de R335 tussen Doo Lough en Glenncullin Lough.

De route: Door sompig terrein tussen de meren langs de zuidoever van de beek. Stijg vervolgens gelijk naar de zuidelijke wand van de hoefijzervormige berghelling boven het moeras uit. Verderop naar rechts buigen en door een geul omhoog naar een pasje. Je bent nu op een soort plateau. Verder westwaards omhoog naar de bergrug en buig dan zuidwaarts om een afgrond heen voor een laatste ruk naar de top.

MweelreaMweelrea hoogteprofiel

• Dag 2: Croagh Patrick / Cruach Phádraig (764 m)
Startpunt: The Carrigeens, weggetje 1 km oostelijk van Murrisk. Eindpunt: Parkeerplaats tegenover het bezoelerscentrum en het Great Famine National Monument bij Murrisk. De klassieke pelgrimsroute start en eindigt hier. 

Duur & hoogteverschil: ong. 4 uur, 700 m.

De route: De auteur liep via een alternatieve, rustige uitzichtsroute naar Croagh Patrick en daalde af via de klassieke (drukke) pelgrimsweg. Het pad van deze klassieke route is steil en uitgesleten door de vele pelgrimsvoeten. Goede profielzolen zijn geen overbodige luxe. 

Tip: De laatste zondag van juli is Reek Sunday. Dan wordt een gezamenlijke pelgrimage gedaan met een mis in de kapel boven op de berg (www.westportparish.ie).

Croagh Patrick / Cruach Phádraig

Bergredding

999 of 112

Gidsen

Ga je liever met een gids op pad? Neem dan contact op met Connemara Adventure Tours. Zij bieden onder andere geheel verzorgde trekkings.

Onze tips

Killary Adventure Centre (www.killaryadventure.com) organiseert avontuurlijke activiteiten o.a. voor gezinnen.
• Rondje Diamond Hill (442 m) in het Connemara National Park vanuit het bezoekerscentrum in Letterfrack. Diamond Hill ontleent zijn naam aan de glinstering van zijn kwarts in de lage avondzon.
• The Western Way (Bealach an Iarthair) – 170 km langeafstandwandelpad van Oughterard (County Galway) naar Ballycastle (County Mayo).
Kylemore Abbey – voormalige abdij met ommuurde Victoriaanse tuin en gotisch kerkje.
The Sheep and Wool Centre – klein wolmuseum in Leenane.
Zeekajakken met Ali(ster) Donald.
• Rondwandeling over Omey Island – bij eb kun je te voet oversteken.

Croagh Patric

Kaart

• Ordnance Survey, Discovery map 37, 1:50.000, ISBN 9781908852441. Voor Mweelrea en de Twelve Bens. 

Leestip

Connemara & Mayo – Mountain, Coastal & Island Walks, Paul Phelan, Collins Press, ISBN 9781848891029. Ook als e-boek verkrijgbaar.

Meer weten? 

www.visitireland.com
www.Croagh-Patrick.com 
www.connemaranationalpark.ie
www.clewbaytrail.com – voor info over archeologische en historische vondsten 

Het volledige wandelverhaal lees je in Bergen Magazine 2017-5 

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)