Bergen Magazine 2022-5
Met de tent over de Alta Via dei Giganti (Val d'Aosta)
Fotografie: Mick Palarczyk en Paul Smit Tekst: Paul Smit
Aan de zonzijde van de Alpen, hoog boven Val d'Aosta, loopt één van de geslaagdste langeafstandspaden van Italië. Die je zicht biedt op Mont Blanc, Matterhorn en Monte Rosa. In begin juli loop je er door een ongekende bloemenweelde, terwijl rond de passen nog uitgestrekte sneeuwvelden liggen. Dit gebied heeft je veel te bieden qua natuur en ligging. Tijdens je tocht kun je van hut naar hut trekken. Maar genieten doe je pas echt als je tussendoor ook af en toe de tent opzet. Op die manier kan je urenlang kan kijken naar het wonderbaarlijke uitzicht dat Italië je te bieden heeft.
Bivakhutjes in de Alpen
Tekst en foto’s Robert Eckhardt
Bivakhutjes. Ze zijn in principe onbemand en spartaans uitgerust. Sommige staan op bergtoppen om klimmers na een grote route noodopvang te bieden. Andere zijn neergezet om extreem lange beklimmingen mogelijk te maken. Dit maakt het klimmen naar een bivakhutje een bijzondere uitdaging Vele zijn moeilijk bereikbaar – zelfs voor ervaren alpinisten. Gelukkig staan bivakhutjes ook op plekken waar je zo naartoe kunt wandelen. Eén ding hebben alle hutjes gemeen: de ligging is wondermooi en meestal zeer spectaculair.
In het artikel noemt Robert heel veel hutten. Hier hebben we een aanvullende lijst met plekken waar je die hutten en nog veel meer andere bivaks kan vinden.
Over de Walserweg
Tekst en foto’s Karin Anema
‘Co va’gl?’, vraagt de chauffeur van de postauto in het Rumantsch. Dit zangerige mengelmoesje van Latijnse talen, spreken de dalbewoners van het kanton Graubünden. Met de postauto gaan we van Thusis naar boven om vanuit Obermutten drie van de 23 etappes van de 300 kilometer lange Walserweg te gaan lopen. We hopen nakomelingen van de Walser te ontmoeten, die in de dertiende eeuw vanuit Oberwallis met muilezels hiernaartoe trokken. Weten wat de tocht gaat brengen?
De sneeuwmeesters van La Plagne
Tekst & foto’s Jonathan Vandevoorde
Er komt wat bij kijken, bij de wintersport. Niet alleen het gebied onderhouden, maar ook de kleinste klusjes komen aan bod. Jonathan Vandevoorde liep een drie dagen mee met de mensen die het skigebied La Plagne elke dag draaiende houden. En ontdekte dat er naast techniek vooral veel toewijding en liefde voor de sneeuw aan te pas komt. Het is een kijkje in de keuken van een skifabriek.
Groen bezig in Morzine-Avoriaz
Tekst en foto’s Gijs Hardeman
Gijs Hardeman beleefde de Portes du Soleil op vele mooie en indrukwekkende manieren. Slapen in een tent tussen tweehonderd koeien en suppen op een strakblauw meer bijvoorbeeld. Hij reisde er met de trein naartoe en ontdekte dat het typisch Franse bergstation groener is dan we maar durven denken.
Duurzaam naar het dak van Duitsland
Tekst & foto’s Arjan Leenhout
Terwijl de gaspijpen naar de Bondsrepubliek worden afgeknepen, kun je in de Duitse Alpen ‘fossielvrij’ van je bergvakantie genieten. Dit bied je de ultieme gelegenheid om écht van het bergleven te genieten en helemaal tot rust te komen. Er zijn hippe, klimaatneutrale hotels vlakbij topbestemmingen als de Königssee en de Zugspitze bieden de bewuste buitenmens peace of mind.
En ook nog...
- Uitslag van de fotowedstrijd