bivakhutten alpen

Bivakhutjes in de Alpen

In Bergen Magazine 5 van 2022 deelt Robert Eckhard zijn ervaringen in de bivakhutten in de Alpen. Bivakhutjes, of bivacco’s zoals de Italianen ze noemen, staan op wondermooie, spectaculaire plekken, soms zelfs op bergtoppen. Daar bieden ze klimmers noodopvang. Andere zijn neergezet om extreem lange beklimmingen mogelijk te maken. Vele zijn moeilijk bereikbaar, zelfs voor ervaren alpinisten. Gelukkig staan er ook bivakhutjes op plekken waar je zo naartoe kunt wandelen. 

Tekst Robert Eckhardt

Wat zijn bivakhutjes?

Bivakhutjes zijn in principe onbemand en in het algemeen spartaans ingericht. Ze zijn het hele jaar open. Niet altijd zijn er goede dekens, een kooktoestel en keukengerei. Neem dan een licht brandertje en een slaapzak mee. Het is belangrijk om bij je plannenmakerij de juiste inschatting te maken waarom een bivacco op een bepaalde plek staat, want vele zijn er neergezet als steunpunt voor klimmers. Als een bivak vol is heb je pech, dan moet je buiten slapen. Neem voor zo’n geval een slaapmat en eventueel een bivakzak mee. 

Italië is het eldorado voor bivakadepten. Al sinds 1923 hebben de alpenclubs daar een bivaccotraditie, vaak met halvetonvormige bouwsels. Het eerste was Bivacco Lorenzo Borelli (2325 m) in het Mont Blancgebied; tegenwoordig een bemand hutje. Nu staan er honderden in heel Italië. Het oudste nog bestaande bivak dateert van 1927: Bivacco Umberto Balestreri (3142 m) in de Penninische Alpen. 

In Bergen Magazine 5 van 2022 vertelt Robert uitgebreid over zijn ervaringen in verschillende hutten. Meer weten over al die hutten? Hier volgt een uitgebreide, maar aselecte keuze van hutjes. 

Bovenstaande lijst is verre van compleet. Hier vind je meer overzichten met bijzondere bivakhutten. 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?