150 jaar wintertoerisme in Zwitserland - de geschiedenis van wintersport

Dit winterseizoen trekken weer duizenden toeristen naar de wintersportgebieden. Het waren de Zwitsers die als eerste toeristen welkom heetten in hartje winter. In 2014 was het 150 jaar geleden dat een hotelier St. Moritz een aantal Engelse zomergasten ervan wist te overtuigen ’s winters terug te komen. En dat vieren ze komend winterseizoen. Een stukje geschiedenis:

Van weddenschap naar wintertoerisme

In september 1864 nodigde Johannes Badrutt uit St. Moritz een aantal Engelse gasten uit om in de winter weer terug te komen naar zijn hotel. Hij beloofde dat zijn gasten ook ’s winters van de zon konden genieten. Als hun verblijf zou tegenvallen, zou Badrutt de volledige reis- en verblijfskosten voor eigen rekening nemen. De Engelse gasten namen de weddenschap aan kwamen in december terug in St. Moritz. Badrutt hoefde voor zijn weddenschap niet diep in de buidel te tasten. De winter in St. Moritz beviel de Engelsen zo goed, dat ze tot Pasen 1865 bleven. Hiermee had Badrutt het wintertoerisme uitgevonden. Kort daarna ontstonden ook rondom de kuuroorden van Davos de eerste wintersporten.

Eerste wintersporten

In de beginjaren kwamen de wintersporters vooral voor de ijssporten. De voornamelijk Engelse gasten bedachten veel nieuwe activiteiten op het ijs, zoals ijshockey, curling en kunstschaatsen. Ook van sleeën maakten de Engelsen een sport. De slee werd tot dan toe vooral gebruikt als transportmiddel. De Engelse toeristen, altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging, begonnen banen te bouwen om met sledes wedstrijden te houden. De wintersporten werden steeds populairder en het toerisme groeide. In 1897 werd een eerste bobsleeclub opgericht, in 1910 vond het eerste wereldkampioenschap ijshockey plaats en in 1929 was skiën zo populair geworden dat de eerste skischolen werden opgericht. Om alle wintersporters en kuuroordgasten naar hun bestemming te krijgen, moest er ook flink gewerkt worden aan de infrastructuur.

In 1890 werd de eerste spoorlijn in de wintersportgebieden aangelegd op het traject Landquart-Davos. Op initiatief van een Nederlandse ondernemer overigens. In 1912 werd in Mürren de eerste kabelspoorlijn aangelegd om gasten naar boven te brengen.  In Davos volgde in 1934 de eerste ‘ankerlift’.

De populariteit van wintersporten nam echt toe in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Doordat de techniek vooruit ging, kwamen er steeds meer mogelijkheden om de bergen te ontsluiten. Skiliften en kabelbanen werden hoger en langer. Honderdvijftig jaar nadat de eerste wintertoeristen kwamen, staat de ontwikkeling van de wintersport nog steeds niet stil. Door die voortdurende ontwikkeling bezitten de wintersportgebieden in Zwitserland veel technische records en bijzonderheden, zoals een cabrio-gondellift

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer