Gletsjer in de Alpen ©chripell

198.000 gletsjers verzameld in online databank

Gletsjer in de Alpen ©chripellOnderzoekers van de Universiteit van Colorado en de Canadese Universiteit van Trent hebben de locaties en omvang van praktisch alle gletsjers op aarde in kaart gebracht. In de online databank zijn maar liefst 198.000 ijstongen verzameld.

De databank – genoemd Randolph Glacier Inventory – komt van pas in het onderzoek naar de effecten van de opwarming van de aarde op de gletsjers, omdat hun omvang nu is vastgelegd. Ook helpt het bij het inschatten van het volume smeltwater dat vrij kan komen.

Volgens Tad Pfaffer, geoloog bij de Universiteit van Colorado, is het smelten van gletsjers de grootste oorzaak voor het stijgen van de zeespiegel en is de informatie over smeltwater dus niet alleen belangrijk voor bergregio’s.

727.000 vierkante kilometer

In het team dat aan de databank werkte, zitten 74 wetenschappers uit 18 landen. De bijna 198.000 gletsjers hebben samen een oppervlakte van maar liefst 727.000 vierkante kilometer, vergelijkbaar met Duitsland, Polen en Denemarken bij elkaar. Samen zouden ze kunnen zorgen, wanneer ze allemaal smelten, voor een zeespiegelstijging van bijna een halve meter.

Dat is niets in vergelijking met de ijsmassa’s van Groenland en Antarctica, die kunnen zorgen voor een stijging van 63 meter, maar omdat gletsjers sneller smelten, wordt daar met meer zorg naar gekeken.

Hier vind je een inleidende en samenvattende tekst bij de databank.

Bron: Nature World News

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.