Een man, alleen op een vlakte

4x de mooiste wandelroutes in Jordanië

Hoewel we in Europa prachtige bergen en waanzinnige wandelbestemmingen hebben. Kun je ook buiten Europa op avontuur. Jordanië is een upcoming bestemming die bij steeds meer mensen op het wensenlijstje staat. Dat is natuurlijk niet voor niets. Het land heeft namelijk ontzettend veel te bieden. Een rondreis door Jordanië van twee weken hoort dan ook absoluut op jouw bucketlist. Zo kun je in Jordanië een nacht slapen in een bedoeïenenkamp in de Wadi Rum woestijn. Ga je op ontdekking in de hoofdstad Amman. Bezoek je een van de zeven wereldwonderen; Petra. Of ga je hiken door dit waanzinnige land. Hoewel je het misschien niet meteen verwacht, zijn er in Jordanië ook ontzettend veel wandelroutes te vinden. Wij zetten de mooiste routes voor jou op een rij.

Jordan Trail

De meest bekende wandelroute in Jordanië is de Jordan Trail. Deze trail is in 2018 door National Geographics zelfs uitgeroepen als een van de must do wandelroutes in de wereld. Dat belooft veel goeds! De totale afstand van de trail is 675 km. De trail start in Um Qais in het noorden en eindigt in het zuiden van het land in Aqaba. De hele wandeling duurt zo’n 40 dagen en is behoorlijk uitdagend. Je wandelt door verschillende dorpen, canyons en woestijnen. Het is een hike voor de ervaren wandelaars onder ons. Een deel van de hike wordt echter ook steeds vaker gedaan door toeristen. Een van de mooiste stukken van de hike loopt van het groene Dana naar wereldwonder Petra. Over dit stuk doe je ongeveer 4 dagen. Het is aan te raden om deze hike met een gids te doen. De route eindigt in het magische wereldwonder Petra.

Backdoor Trail Petra

Petra bezoeken is een absoluut hoogtepunt van jouw reis in Jordanië. Petra is niet voor niets uitgeroepen tot een van de zeven wereldwonderen. Een bezoek aan deze eeuwenoude stad mag je dan ook zeker niet overslaan. Je kunt Petra op 2 manieren binnen komen. Je kunt naar de reguliere hoofdingang lopen waar je vervolgens via Al Siq naar het eerste hoogtepunt van Petra wandelt; de Treasury. Vervolgens kun je via een route van zo’n 8km helemaal doorlopen tot de Monastery. Een andere mogelijkheid is de wandeling vanaf de Back door, ofwel de backdoor Trail. Je start dan aan de achterkant van Petra en wandelt eerst naar de Monastery. Deze route is 7 a 8 km lang en je kunt onderweg genieten van de mooiste uitzichten. Vergeet niet van tevoren je toegangskaartje te regelen bij de hoofdingang, dit kan namelijk niet bij de Backdoor Trail!

Petra in Jordanië

Wadi Ghuweir

De Wadi Ghuweir trail staat ook wel bekend als de mooiste hike van Jordanië. Het beginpunt van de Wadi Ghuweir trail vind je op een uur afstand van het groene hart van Jordanië; Dana. Het is een wandeling van 15 km lang (one-way) door waanzinnige kloven waar je groene palmbomen, planten en rivieren kunt vinden. Het is een verrassend groene plek in het toch vrij droge Jordanië. Doordat de wandeling zich in een kloof bevindt heeft het weer een grote invloed op de hike. Wanneer het namelijk een aantal dagen geregend heeft komt de trail onder water te staan. Dit betekent dat een hike door Wadi Ghuweir niet altijd mogelijk is. Houd de weersvoorspellingen dus goed in de gaten wanneer je deze hike wil gaan lopen. Ook wanneer de trail wel te wandelen is, heb je een grote kans op natte voeten. Houd hier dus even rekening mee bij het kiezen van de juiste schoenen. Je wandelt de Trail one-way waarna je vanuit het eindpunt teruggebracht wordt naar jouw accommodatie.

Dana Trail

De Dana Trail start vanuit het kleine bergdorpje Dana. De Hike begint ter hoogte van het Dana Tower Hotel en eindigt bij de Feyan Eco Lodge zo’n 14 km verderop. Deze hike loop je net zoals de Wadi Ghuweir trail one way. Het is dus belangrijk om van te voren vervoer te regelen om je op te halen bij het eindpunt. Dit kan jouw accommodatie voor jou doen. De Dana Trail is een route tussen 2 behoorlijk indrukwekkende bergen. Onderweg kun je dan ook genieten van een uitzicht waar je u tegen zegt! Over de gehele hike doe je ongeveer 4 tot 5 uur. Houd er rekening mee dat de terugrit lang is, je zit namelijk zo’n 2,5u in de auto op de terugweg. Hoewel de hike maar 14 km lang is, loopt deze route tussen bergkloven. Hier kunnen geen auto’s komen wat wil zeggen dat je dus om de berg heen terug moet rijden. Een flinke rit!

Zoals je ziet kun je niet alleen in Oostenrijk of Zwitserland prachtige wandelingen maken. Ook Jordanië heeft verrassend veel te bieden voor fanatieke wandelaars. De Jordan trail is een flinke uitdaging, maar de kortere hikes zijn perfect voor een of meerdere sportieve dagen.

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)