Foto Masa Sakano

5 of 6 Franse bergbeklimmers overleden nabij de Mont Blanc

Foto Masa SakanoUPDATE: Inmiddels is het 6e lichaam ook gevonden.

Vijf Franse bergbeklimmers, onder wie een gids, zijn omgekomen toen zij bezig waren met de beklimming van Aiguille d’Argentière. Deze bergtop ligt in de buurt van de Mont Blanc. Woensdag vonden inzittenden van een helikopter de vijf lichamen. De groep bestond uit 6 personen, één van de klimmers wordt nog vermist. De Franse bergbeklimmers waren dinsdag op pad gegaan met een gids. Zij vertrokken om 4 uur ’s ochtends, en toen ze om 17 uur ’s avonds nog steeds niet terug waren, sloeg de beheerder van de berghut waar zij zouden overnachten alarm.

De top van Aiguille d’Argentière ligt op 3.902 meter en de route die de zes aan het volgen waren is volgens de Franse vereniging van gidsen in het hooggebergte een normale route en de route wordt niet als zodanig moeilijk beschreven door de vereniging.

Bezorgdheid over gedrag verscheidene toeristen op Mont Blanc

Deze zomer zijn al meerdere bergbeklimmers overleden in het gebied. Op 2 augustus twee Belgen, en tussen 15 en 30 juli twee Ierse, twee Finse, een Duitser en een Franse bergbeklimmer. Professionele gidsen denken dat teveel toeristen te gemakkelijk denken over de gevaren van de Mont Blanc. Lokale overheidsfunctionarissen beweren daarnaast dat veel mensen onvoldoende voorbereidingsmaatregelen treffen voor zij de berg op gaan.

Zo spreekt Jean-Marc Peillex, burgemeester van het nabijgelegen St-Gervais –les-Bains over de Mont Blanc als ‘men ziet de Mont Blanc als een pretpark waar we heen gaan en we de Franse gendarmerie hebben om ons te redden’. Hij zegt dit naar aanleiding van een Amerikaanse klimmer die met zijn kinderen van elf en negen jaar in een kleine lawine terechtkomt en dit alles filmt en op youtube plaatst. Een week geleden onderschepte de politie een Oostenrijkse klimmer op 3200 meter hoogte op de Mont Blanc, die probeerde hoger te gaan met zijn vijf jaar oude zoon. Waar zij zich op dat moment begaven was de temperatuur -20 graden was en de wind rond 150 km p/u bereikte. De Franse gendarme moesten de man dwingen terug te keren.

Uit het trieste ongeval dat afgelopen dagen heeft plaastgevonden met de Franse bergbeklimmers die mét gids op pad waren, is een dramatisch voorbeeld van het feit dat er zelfs met een gids en goede voorbereidingen risico’s bestaan.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?