Inferno-skirennen

75e Inferno-skirennen in Mürren

Het is een van de oudste skiwedstrijden ter wereld: de Inferno-skirennen in het Zwitserse Mürren. De wedstrijd bestaat al sinds 1928 en is het grootste Alpineski-evenement voor amateurs. In 2018 dalen voor de 75e keer de skiërs de Schilthorn af richting Lauterbrunnen.

Traditie in het kanton Bern

Vandaag gaan ze voor de 75e keer van start. Van 17 januari tot 20 januari 2018 staat de Schilthorn in het teken van de skiwedstrijd in verschillende disciplines. Er wordt gelanglaufd, maar natuurlijk vooral geskied. Donderdag staat de reuzenslalom op het programma en vrijdag een ploegenafdaling. Het hoogtepunt is zaterdag, als 1850 skiërs naar beneden komen in de grote afdaling. De race staat bekend als een groots evenement, dat zijn authentieke charme niet verloren heeft en is uitgegroeid tot een ware traditie in het Kanton Bern.

De eerste editie van de Inferno-skirennen

Dit grote evenement begon in 1928, toen een aantal ‘ski-gekke’ Britten Harold Mitchell, Anthony Knebworth, Pelham Maitland, Patsy Richardson en Bunny Ford voor het eerst een grote wedstrijd organiseerden. Ze bedachten een wedstrijd die elementen van een afdaling mengde met wat ‘cross-country elementen’. Tijdens de eerste editie deden al meteen vrouwen mee. Een unicum in die tijd. Inferno-skirennen

De eerste editie van het Inferno-skirennen deed zijn naam eer aan. Het parcours was moordend. Er was nog geen geprepareerde piste, waardoor de sneeuw op veel plekken diep was, en omgeploegd door de sporen van de deelnemers zelf. Zij waren eerder die dag met behulp van stijgvellen naar boven geskied. Harold Mitchell was als eerste beneden met een tijd van 1 uur en 12 minuten. Al in de tweede editie werd zijn tijd ruimschoots overtroffen. Winnaar James Ridell deed toen 45 minuten over de afdaling, tenminste, dat is de officiele schatting. Toen hij over de finish kwam, was daar niemand te zien. Alle juryleden en tijdwaarnemers zaten nog in het dichtstbijzijnde Gasthaus. Zij verwachtten de eerste skiër pas een half uur later aan de finish en genoten nog even van een drankje.  

Voor geoefende skiërs

Nog steeds geldt 45 minuten als de tijd die geoefende amateurs nodig hebben om de grote afdaling te voltooien, hoewel de winnaars van de race het 14.9 kilometer lange parcours in net iets minder dan een kwartier kunnen afleggen. De records staan op 13 minuten en 20 seconden bij de heren en 14 minuten en 46 seconden bij de dames. Of die tijden de editie van 2018 overleven is nog maar de vraag. Zowel bij de dames als bij de heren worden veel voormalige winnaars aan de start verwacht.

Bron:

Inferno-skirennen.ch

Afbeeldingen:

  • Afbeelding bovenaan door Kfs-werbegestaltung [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
  • Afbeelding in de tekst Door Kfs-werbegestaltung [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen