Wandelen bij de Lünersee in Vorarlberg ©hirnschmalz_at

Aantal bergreddingsoperaties Vorarlberg toegenomen

Wandelen bij de Lünersee in Vorarlberg ©hirnschmalz_atDe mooie zomer, harde pisten en sneeuwarme berggebieden hebben in 2013 gezorgd voor een toename van de inzet van bergreddingsdiensten in Vorarlberg, Oostenrijk. De Vorarlbergse reddingsdiensten zetten dat jaar samen 1245 vrijwilligers in die ruim 9600 uur opereerden.

700 mensen moesten gered worden en verzorgd. Voor 27 mensen daarvan kwam de hulp te laat – 8 meer dan vorig jaar – 130 anderen bleven ongedeerd. Het grootste deel van de hulpbehoevenden was aan de wandel. In de dodelijke gevallen ging het vaak om onvoorbereide slachtoffers of mensen met een zwakkere gezondheid, meldt de Bergreddingsdienst Vorarlberg.

Volgens de dienst lopen mensen met een zwakkere gezondheid meer risico op een fatale afloop doordat bergreddingmedewerkers niet beschikken over de benodigde medische hulpartikelen.

De dienst zette vorig jaar met onder meer cursussen in op informatieverstrekking over goede voorbereiding en doordacht handelen in off-pistegebieden. Toeristen blijken echter moeilijk te bereiken; het zijn vooral de inwoners van Vorarlberg die aanwezig zijn bij de informatieverstrekkingen.

Bron: Vorarlberg.orf

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)