Vorarlberg

Bludenz - Vorarlberg Tourismus

Vorarlberg

Bludenz, Voralberg TourismusVorarlberg is de meest westelijk gelegen deelstaat van Oostenrijk. De hoofdstad is Bregenz, maar de grootste stad is Dornbirn. Het inwoneraantal is circa 360.000. Vorarlberg grenst in het noorden aan Duitsland, in het oosten aan Tirol, in het zuiden en in het westen aan Liechtenstein en Zwitserland. Vorarlberg is de enige deelstaat waar het Alemannisch of Westopperduits gesproken wordt.

Hoge toppen van Vorarlberg 

De deelstaat telt slechts 95 kilometer van noord naar zuid, maar kent verschillende landschappen. Van de „mediterrane“ kusten van Lake Constance (400 m diep) en lieflijke heuvels tot de bergen van de Silvretta met toppen tot wel 3000 meter, en dat allemaal op een uurtje rijden van elkaar.

De hoogste berg van Vorarlberg is de Piz Buin (3312 m) en maakt deel uit van het Silvrettagebergte. De naam Piz Buin is een Reto-Romaans woord en betekent zoiets als Rundertop. De berg ligt op de grens met het Zwitserse kanton Graubünden.

Op vakantie in Vorarlberg

Schoppernau, Bregenzerwald Tourismus, C. LinggIn de zomer is de deelstaat uitermate geschikt voor verschillende activiteiten als wandelen, fietsen, golfen en zwemmen. In de winter biedt Vorarlberg skipistes, zoals de bekende resorts op Arlberg en de Montafon, mogelijkheden voor crosscountry skiën en natuurlijk wandelen.

Ook cultureel heeft Vorarlberg veel te bieden. Het Bregenz zomerfestival is wereldberoemd. Elk jaar wordt tijdens het festival in juli en augustus op een drijven podium een opera opgevoerd. Maar je kan het hele jaar door genieten van culturele evenementen. Van maart tot en met mei is het Bregenz Dansfestival, het ‘Feldkirch Festival’ vindt plaats in mei, de Schubertiade Schwarzenberg is in mei, juni en augustus en september. Vorarlberg is ook bekend vanwege de architectuur. De deelstaat wordt wel gezien als het Europese centrum van hedendaagse architectuur.

wandelen met komoot
Reportage - 10 mei 2023

De route naar de Schwarzwasserhütte in Oostenrijk ken ik op mijn duimpje. Maar als door onvoorziene omstandigheden plan B of C in gaat, is hulp welkom!

arlbergtunnel
Nieuws - 28 mrt 2023

Nog even en dan begint de langverwachte (en gevreesde) renovatie van de Oostenrijkse Arlbergtunnel. Vanaf 24 april gaat de tunnel maandelang dicht.

arlberg trail wandelroute oostenrijk
Nieuws - 25 aug 2021

Sinds augustus 2021 is Oostenrijk een wandelroute rijker. De Arlberg Trail voert je dagenlang door het passengebied op de grens tussen Tirol en Vorarlberg.

wandelvakantie in het Kleinwalsertal
Vakantietip - 8 jul 2020

Kenners weten het: het amper 15 kilometer lange en zes kilometer brede Kleinwalsertal is een waar wandelparadijs.

wandelvakantie Vorarlberg
Vakantietip - 1 jul 2020

In het hart van Vorarlberg in Oostenrijk, op het Blumen-Wanderlehrpfad in Damüls-Faschina vind je de beste plek om te ontspannen en ruik je de almen.

vakantie in montafon oostenrijk
Vakantietip - 22 jun 2020

​De plaats waar het Verwall-, Silvretta- en Rätikonmassief elkaar ontmoeten, is een hele bijzondere plek. De bergzomer in Montafon betovert je.

Mountainbiken in Oostenrijk
Nieuws - 17 okt 2017

​De Naturfreunde van Vorarlberg willen af van het verbod op mountainbiken op de bospaden in de Oostenrijkse deelstaat.

Sibratsgfäll
Nieuws - 4 okt 2017

​Een wandelroute in de Oostenrijkse gemeente Sibratsgfäll, heeft een designprijs gewonnen. De Georoute Rindberg laat op een bijzondere manier natuurgeweld

Zonnebrandcreme Piz Buin. Foto bruno de regge
Nieuws - 20 jun 2017

Zonnebrandcrème staat altijd op je paklijst voor een bergvakantie. Wist je dat de zonnebrandcrème zelfs is uitgevonden door een bergbeklimmer?

Kasnockn. (c)Österreich Werbung/ Eisenhut Mayer
Reportage - 1 apr 2017

Kasnockn zijn het 'nationale gerecht' van Vorarlberg. Ze worden ook wel 'Knöpfe' of 'Kässpätzle' genoemd en zijn heerlijk na een flinke bergwandeling.

Foto: Mathias Erhart (Flickr)
Nieuws - 23 apr 2015

Vorarlberg is een deelstaat van Oostenrijk en ligt in de Alpen, in het westen van het land. Ondanks de kleine omvang van de staat is er in Vorarlberg vanalles te doen. De regio staat bekend om haar rijke cultuur en indrukwekkende natuur.

Special Vorarlberg bij Bergen Magazine
Nieuws - 22 jan 2015

Als bijlage vind je bij komende Bergen Magazine 20 pagina's extra over Vorarlberg, de meest westelijke en groenste regio in Oostenrijk.

Pagina's

Abonneren op Vorarlberg