Foto: ADT 04. Klettersteigen

Aantal dodelijke bergongevallen drastisch gedaald onder DAV-leden

 ADT 04. KlettersteigenDe DAV (Deutscher Alpenverein) heeft statistieken naar buiten gebracht van het jaar 2012 over ongevallen in de bergen. Hieruit is gebleken dat er vorig jaar het laagste aantal is gehaald wat betreft het aantal dodelijke bergongevallen waar DAV-leden bij waren betrokken. Goed nieuws dus. Het slechte nieuws is echter dat er wel steeds meer ongelukken gebeuren waarbij de inzet van reddingswerkers wordt vereist. Vooral bij klettersteigen/Via Ferrata blijven de ongelukken toenemen.

Dodelijke bergongevallen nemen af, noodoproepen nemen toe

Volgens Florian Hellberg van het DAV-veiligheidsonderzoek is de reden van het lage aantal doden van vorig jaar vooral het weer. “Vorig jaar waren de omstandigheden voor bergsport vaak ongunstig. Het skiseizoen eindigde toen vroeg en doordat de winter in oktober ook vroeg begon was het zomerseizoen ook vrij kort”. Het aantal leden van de DAV neemt elk jaar toe. Het aantal dodelijke ongelukken neemt elk jaar af sinds het bestaan van de DAV statistieken.Waren er in 1952 nog 43 DAV-leden verloren door ongelukken, in 2012 waren het er maar 28 terwijl het aantal leden vertienvoudigd is sinds 1952. Het risico op een fataal ongeluk in de bergsport is dus enorm afgenomen. Volgens Stefan Winter, hoofd van de afdeling Bergsport bij DAV, zijn er twee kanten aan het verhaal. “Enerzijds is elke redding van een ongedeerde bergbeklimmer verheugend en in sommige gevallen zijn dus ergere gevolgen zelfs voorkomen. Aan de ander kant is het zo dat de drempel voor een noodoproep verlaagd is.” Mensen die in de bergen in problemen komen zenden dus gauwer een noodoproep uit in plaats van dat ze zelfstandig actie ondernemen.

Klettersteigen blijft zorgbarend

Het aantal noodmeldingen bij klettersteigen/Via Ferrata blijft toenemen. Doordat deze bergsport erg in ontwikkeling is zijn ook de noodoproepen in aantal toegenomen. Sinds 2006 zijn ze zelfs verdubbeld. Vaak gebeurt het dat klettersteigers op een gegeven moment niet meer vooruit noch achteruit kunnen en dus 'geblokkeerd' zijn. Deze gevallen maken voor 37% de meerderheid uit van het aantal noodoproepen. Klimmers zijn vaak niet bekend met de algemene eisen van het klettersteigen, overschatten zichzelf en onderschatten de situaties waarin ze terecht kunnen komen.

Verbetering veiligheid bergbeklimmen

Ervaring, vaardigheden en kennis zijn belangrijke voorwaarden voor een verantwoorde aanpak van de bergsportgevaren. De DAV is daarom bezig om de veiligheid in bersporten te bevorderen. Zo'n 7.500 professionele instructeurs zijn op vrijwillige basis bezig de veiligheid te vergroten door relevante kennis over te brengen over de oorzaken van ongevallen, gedragsanalyses te maken, regelmatig de materialen te testen en door bevindingen van onderzoeken te publiceren.

Bron: www.alpenverein.de

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!