Bergbeklimmers vinden verdwenen vliegtuig na 54 jaar in Andes

Een groep Chileense bergbeklimmers vond tijdens hun bergtocht in de Andes een wrak van een vliegtuig. Autoriteiten gaan ervan uit dat het gaat om het vliegtuig dat 54 jaar geleden neerstortte in het gebergte en nooit meer werd teruggevonden. Bij deze crash kwamen 24 mensen om het leven.

“Allerlei emoties”

De groep klimmers deed de opmerkelijke vondst op zo’n 3200 meter hoogte, ongeveer 360 kilometer ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago. “Het was een adembenemend moment en er gingen allerlei emoties door ons heen”, zei expeditielid Leonardo Albornoz over de ontdekking. “Je kon de energie van de plek voelen, maar ook de pijn.”

Vondst wrak

De bergbeklimmers hoefden niet veel moeite te doen om het wrak te kunnen zien. Een groot deel van de romp lag nog boven de grond en was te zien zonder verdere uitgraving. Toen ze wat dichter bij het wrak kwamen vonden de klimmers brokstukken en botresten. De expeditieleider wil de exacte vindplaats nog niet prijs geven, om zo plunderingen te voorkomen.

Ramp 1961

Het vliegtuig – een Douglas DC-3 – verdween op 3 april 1961 van de radar en werd nooit teruggevonden door de autoriteiten. Aan boord waren onder andere acht spelers van de profclub Green Cross, wat zorgde voor een schok in de sportwereld. Het team vloog na een uitwedstrijd in Osorno verdeeld over twee vliegtuigen terug naar Santiago toen één van de vliegtuigen neerstortte. De symbolische begrafenissen van de spelers brachten grote mensenmassa’s op de been.

Meer inspiratie

Bergsport: 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past