berghutten corona

Berghutten in corona-tijd, hoe gaat dat?

Kunnen we een huttentocht gaan wandelen dit jaar? Kunnen we überhaupt naar een berghut tijdens de corona-crisis? En zo ja, hoe moet dat dan, met maatregelen zoals voldoende afstand houden?

Langzaam wordt in veel landen in Europa het leven weer zo veel mogelijk opgepakt. Ook in de Alpenlanden, daar gaan restaurants en hotels weer open. Ook berghutten kunnen hun deuren weer openen voor gasten. Maar hoe gaat het er komende zomer in een berghut aan toe? De Duitse- en Oostenrijkse Alpenverenigingen hebben een aantal regels voor hutten én gasten opgesteld.

Kunnen berghutten überhaupt open?

Volgens de regels wel. In Zwitserland zijn de hutten sinds 11 mei al open. Sinds 20 mei zijn daggasten weer welkom op de terrassen en in de restaurants van Duitse en Oostenrijkse hutten en vanaf eind mei zijn overnachtingen weer mogelijk. Het huttenseizoen wordt langzaam weer opgestart, in ieder geval op papier. Hoe dat in de praktijk gaat, kan per hut verschillend zijn. Elke berghut is anders, dus elke huttenwaard mag zelf bepalen of zijn of haar hut zo ingericht kan worden dat die aan alle richtlijnen voldoet. De tweede golf van coronabesmettingen heeft, samen met het invallende winterseizoen echter een grote streep door de winter van 2020-2021 gezet. 

In alle gevallen is het raadzaam om voor je bezoek even de website van de berghut te raadplegen of contact met de huttenwaard op te nemen voor de meest actuele stand van zaken. Dan kom je niet voor verrassingen te staan.


Kunnen we in de zomer van 2021 naar de bergen? En welke regels gelden er door het coronavirus in bijvoorbeeld een berghut?

Bergen Magazine praat je regelmatig bij over de laatste stand van zaken. Niks missen? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief of volg ons op Facebook.


Wat kun je verwachten?

Als je daggast bent bij een berghut, dat wil zeggen, je komt bij een berghut voor een hap eten of een drankje, maar blijft er niet overnachten, moet je rekening houden met een aantal zaken.

  • Kom alleen alleen naar de hut als je geen luchtwegklachten hebt
  • In en rond de hut vind je aanwijzingen zoals looproutes, wachtplekken en dergelijke. Volg die op.
  • Houd afstand van andere gasten die niet bij jouw gezin horen. Aan tafel, rondom de toiletten, overal.
  • Er wordt verwacht dat je een gezichtsmasker bij je hebt en die draagt wanneer je niet aan tafel zit.
  • Het personeel van de hut draagt gezichtsmaskers
  • Houd rekening met wachttijden bij de hut. De meeste hutten moeten zowel binnen als buiten het aantal zitplekken sterk verminderen om ervoor te zorgen dat iedereen voldoende afstand kan houden. Daardoor kan het zijn dat er geen plek is op het terras voor een hapje of een drankje. Zorg er dus voor dat je zoveel  mogelijk zelfvoorzienend bent: neem voldoende eten en drinken mee voor je hele wandeltocht

Overnachten in een berghut

In Oostenrijk gaan berghutten op 29 mei weer open voor overnachtingen, Duitsland volgt een dag later. Hoe overnachten er precies uit gaat zien, met het in acht nemen van een onderlinge minimumafstand is nog niet volledig duidelijk. Geen hut is hetzelfde, dus is het aan huttenwaarden zelf om de beste oplossing voor hun hut toe te passen.

Dat kan zijn door een groot aantal bedden leeg te laten, schotten te plaatsen of een andere oplossing te verzinnen die het beste bij de inrichting van de hut past, maar een aantal zaken zou je kunnen verwachten:

Reserveren is verplicht, geen reservering betekent geen overnachting, tenzij de wandelaar onderweg in nood komt door bijvoorbeeld een weersomslag of blessure
Het gebruik van zelf meegebrachte gezichtsmaskers en desinfectiemiddelen zal in een groot aantal ruimtes van de hut verplicht zijn.
Zonder een eigen slaap- of lakenzak en kussensloop kan je niet overnachten.

Meer weten over de aangepaste regels in een berghut?

Meer weten over het coronavirus en je bergvakantie? Hier lees je tips over hoe je tijdens je wandeling in de bergen rekening moet houden met het coronavirus. 

 

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer