De Gosaukamm in het Dachsteingebergte

Bergwandelaar na 5 dagen uit spleet gered

Zonder geluk vaart niemand wel. Dat gaat zeker op voor een 45-jarige Duitser. Hij werd na bijna vijf dagen levend uit een gletsjerspleet in Dachstein gehaald.

Geen bericht, is geen goed bericht

Vrijdag 3 november had de onfortuinlijke wandelaar aan familie laten weten dat hij een korte wandeltocht ging maken. Toen de familie van de wandelaar op maandag echter geen bericht had ontvangen, en de man ook niet op telefoontjes reageerde, werd groot alarm geslagen.

Pas woensdagavond werd de gehuurde auto van de Duitser teruggevonden op een parkeerplaats bij de Vorerer Gosausee, bij het plaatsje Gosau. De auto was al bedekt met een flinke laag sneeuw. Een teken dat de auto al een tijd niet gebruikt was. Reddingsdiensten konden toen al echter niet meer de bergen in. Door de nieuw gevallen sneeuw was in het donker het risico op ongelukken te groot.

Als door een wonder... 

Wonder boven wonder kregen de alarmdiensten in de nacht van woensdag op donderdag een telefoontje van de vermiste bergwandelaar zelf. Hij bleek al dagen metersdiep vast te zitten in een gletsjerspleet. Met regelmatige intervallen had hij geprobeerd de hulpdiensten te bellen, maar doordat zijn telefoon geen verbinding met het netwerk kreeg was dat nog niet gelukt. Om zijn accu te besparen, had hij zijn telefoon daarna steeds weer uitgezet. Uiteindelijk wisten de hulpdiensten met SMS-jes contact te onderhouden. Hoewel de bergwandelaar gewond was, kon hij op die manier nog zijn GPS-coördinaten doorgeven.  

De hulpdiensten rukten meteen groot uit, ondanks dat de omstandigheden voor henzelf ook erg risicovol waren. Desondanks wisten ze de spleet waarin de man vast zat te bereiken. De wandelaar was –gezien de omstandigheden- nog in goede conditie. Omdat de temperatuur in de spleet hoger was dan daarbuiten, besloten de reddingsdiensten de man nog even in de spleet te laten zitten. De hele nacht bleven zij bij hem, om hem wakker en warm te houden. Bij zonsopgang konden de helikopters opstijgen en kon de man geëvacueerd worden. De man was onderkoeld en had een gebroken enkel en een ontwrichte schouder, maar was nog aanspreekbaar.

Tocht goed voorbereid

Volgens de bergredders heeft de Duitser zijn leven te danken aan zijn goede voorbereidingen. Hij droeg goede kleding, had er voor gezorgd dat de accu’s van zijn telefoon en GPS goed waren opgeladen en had zijn route goed voorbereid. De enige pech die hij had was dat het pad door de sneeuw niet goed zichtbaar was, waardoor hij van het pad raakte. Het enige wat hij beter had moeten doen, is zijn voorbereidingen delen met de thuisblijvers. Dan was hij volgens de redders waarschijnlijk veel eerder gevonden.

 

#Lebensrettung am #Dachstein: es waren auch bange Stunden für die Retter! Erst heute Mittag konnten sie aus dem Gefahrenbereich ausgeflogen werden. Video/Fotos: (c) Polizei OÖ / Gruber Michael pic.twitter.com/kP34P0wzK5

— POLIZEI OÖ (@LPDooe) 9 november 2017

<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m14!1m12!1m3!1d31380.329585007792..." width="619" height="250" frameborder="0" style="border:0" allowfullscreen></iframe>

Meer inspiratie

Glasheldere zwemmeren mooie wandelpaden rond Villach. 6 nachten/HP v.a. € 492,- p.p.

Geniet van een gezinsvakantie vol avontuur op de boerderij. 3 nachten incl. ontbijt en badstrand v.a. € 210,- per gezin.

Ticino is Italiaanse flair met de Zwitserse grundlichkeit, genieten in elk seizoen

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!